Влошено зрение и болки в очите

Влошеното зрение може да бъде  симптом на различни леки до тежки заболявания или нарушения. В много случаи е причинено от късогледство и/или носене на неподходящи очила. Глаукома, катаракта, сухота в очите са някои от очните заболявания, които  могат да замъглят зрението. Друга причина е приемът на някои медикаменти.

Възможно е влошаването на зрението да е предизвикано от инфекции, травма, злокачествени заболявания; да бъде симптом при инсулт, преходно нарушение на мозъчното кръвообращение, енцефалит, хипертония, диабет  или епилепсия.

Болките в очите могат да се дължат на:

1. Болести на окото и придатъците му;

2. Химическо изгаряне;

3. Травма или попадане на чуждо тяло в окото;

4. Болести на нервната система - множествена склероза, мигрена;

5. Болести на дихателната система - синузит;

6. Ефекти от въздействие на външни причини - алергия;

7. Автоимунни заболявания - синдром на Сьогрен;

8. Отравяния с хлорсъдържащи вещества;

9. Други - умора, пренатоварване, четене през нощта, продължителен престой пред компютър, дразнене поради неподходящи или замърсени контактни  лещи.

Рецепти от народната медицина:

1. „Слаби” очи се подсилват с често мазане на затворените клепачи с прясно изцеден сок от корените на аир (блатен папур). Сокът се оставя няколко минути да подейства, след което клепачите се измиват със студена вода.

2. При изморени (преуморени) очи се правят компреси с шведска горчивка по един час всеки ден. Освен това сутрин и вечер клепачите се намазват с

шведска горчивка и с намокрен пръст при затворени очи се вкарва по малко шведска горчивка във външните ъгълчета на клепача. Шведската горчивка помага и при възпалени, мътни и замъглени очи. Отстранява петна от очите и катаракта, ако редовно, всеки ден за  един час се поставя върху очите напоена  с шведска горчивка и изцедена след това кърпа и се навлажняват външните им ъгълчета с горчивката. Ежедневни компреси на очите по един час с шведска горчивка помагат и при кървене и отлепване на ретината и при пореста ретина.

3. При болки в очите се пие чай от бял равнец 3 пъти дневно, 30 мин ути преди всяко ядене. Приготвя се, като една чаена лъжичка надробена билка се залива с 250 мл вряла вода и кисне в нея 3 минути. Прецежда се, охлажда се и се приема на глътки.

4. При болки в очите да се налагат затворените клепачи с компрес от цвят от лайка, натопен в прясно мляко.

5. Билката змийско мляко помага за лечение на катаракта, петна на ретината, преуморени очи и други очни заболявания. Взима се пресен лист от билката с дръжката, измива се и се смачква между палеца и показалеца. Получената течност се  размазва при затворени очи към ъгълчетата им и  освежава зрението. Може да се прави и компрес на очите с кърпа, навлажнена с пресен сок от змийско мляко, която се  изцежда добре. Кърпата се слага върху затворените очи и се държи там до един час, след което очите се измиват с топла вода.

6. Болки в очите и дори пълно ослепяване може да се  получи при използване на нафталин за борба с молците в жилището.

Нафталинът трябва да се изхвърли, жилището да се проветри основно, а за борба с молците да се използват лавандула, бял равнец или листа от орехи, завързани в торбички от тензух. Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)