Воден плеврит

Водният плеврит е заболяване, при което има възпаление и набиране на течност в плеврата (обвивката на белите дробове и вътрешната стена на гръдния кош). Причини: пневмония, туберкулоза, ревматизъм и други заболявания.

Признаци:

болки в гърдите, суха кашлица, отпадналост, загуба на апетит, задух, повишена температура. При ненавременно и при неправилно лечение могат да се образуват сраствания, които да затрудняват дишането.

Общи препоръки:

1. Загряващи компреси.

2. Общоукрепващо лечение.

3. Спазване на вегетарианска диета: млечнорастителна храна, слабо солена и леко подкиселена с лимон или с чист винен оцет. Преди обяд и вечер да се изяждат 1 - 2 глави печен кромид лук без хляб.

Рецепти от народната медицина:

1. Прави се билкова смес от равни части широко- лист живовляк и градински чай (салвия), които се поставят в термос и се заливат с 450 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие на три пъти по 150 мл, 30 минути преди всяко

ядене.

2. С настъргана ряпа се прави топъл компрес на гърдите.

3. Прави се загряващ компрес на гърдите с листа от овчарка и от подбел.

4. Приготвя се билкова смес от равни части коприва, риган и мащерка. Две супени лъжици от сместа вечерта се поставят в термос и се заливат с 450 мл вряла вода. Сутринта запарката се прецежда и се изпива на три пъти през деня по 150 мл, 30 минути преди всяко ядене.

5. Две чаени лъжички ситно нарязани корени от черен омай се заливат вечерта с 250 мл студена вода. Сутринта се затопля и се прецежда. Пие се на глътки през целия ден.

6. Чайове от билките хвощ, бял равнец, липа, маточина, листа от бреза и др. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)