Възпалителни заболявания на матката, маточните тръби и яйчниците

Възпалителни заболявания на матката Матката се състои от три слоя: външен, среден (мускулен слой) и вътрешен (маточна лигавица). Ендометритът е възпаление на вътрешния слой на матката.

Най-честата причина за заболяването е попадането на патогенни микроорганизми по възходящ път от влагалището в маточната кухина. Възможно е и разпространение по кръвен или по низходящ път, но тези случаи са доста по-редки. Причинители на инфекцията са най-често стафилококи, стрептококи, хламидии, анаеробни бактерии.

Ендометритът бива остър (възниква най-често в следродилния период или след аборт) и хроничен (възниква при вътрематочни спирали, инфектирани полипи, тазова възпалителна болест или увреждания след лъчелечение).

Първите симптоми са свързани с менструални нарушения, болки ниско в корема, гадене, повръщане, повишена температура, ускорен пулс, общо неразположение, необичайно изтичане на гнойни секрети или кръв през влагалището.

 Възпалителни заболявания на маточните тръби и яйчниците (салпингит и оофорит)

Остър салпингит и оофорит е сравнително често  срещано възпалително заболяване, което засяга маточната тръба и яйчника. Може да възниква по лимфен път, по кръвен път и по съседство.

Възпалителните процеси на маточните тръби и яйчниците могат да  бъдат остри и хронични; едностранни или двустранни. Най-честите причини за  остър салпингит и оофорит са инфекции с хламидии, гонококи, смесена чревна флора.

Симптомите на салпингит и оофорит (наричани общо аднексит) са различни и зависят от стадия на възпалителния процес.

При остро възпаление на яйчниците и тръбите оплакванията са болки в малкия таз, смущения в менструалния цикъл, засилено генитално течение (флуор), повишена температура.

Рецепти от народната медицина:

1. Билкова смес от равни части пълзяща детелина, коприва и маточина.

Три супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода вечерта в термос. Сутринта се прецежда. Пие се 4 пъти на ден по 150 мл, 30 минути преди ядене и четвърти път - късно вечерта.

2. Билкова смес от равни части медуница, бял имел и пелин. Три супени лъжици от сместа се заливат в термос с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по начина, даден в предната рецепта.

3. Чай от лайка, жълта комунига и цвят от лопен в равни части. Три супени лъжици от билковата смес се пускат в термос, заливат се с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 150 мл, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж - късно вечерта.

4. Чай от очиболец, жълта комунига и невен в равни части. Приготвя се, както е описано в горната рецепта от две супени лъжици билки и 400 мл вряла вода. Пие се 4 пъти през деня по 100 мл.

5. Чай от червен кантарион, подбел и жълта комунига в съотношение 2:3:4. Приготвя се и се приема, както е описано в първата рецепта. При възпаление  на яйчниците и маточните тръби: Една супена лъжица плодчета от хвойна се заливат в термос с 300 мл вряла вода вечерта. Сутринта се прецежда и се пие по 100 мл, 30 минути преди всяко ядене.

Забележка: Да не се пие при възпаление на бъбреците! Да не се пие повече от един месец!

Възстановяване и укрепване на имунната система

Силната имунна система е ключът към доброто здраве. Тя ни предпазва от различни болести, като унищожава болестотворните микроорганизми и премахва увредената тъкан. Благодарение на нормалното й функциониране организмът ни се справя с хранителни интоксикации, контролира алергиите и забавя процеса на стареене.

Рецепти от  народната медицина: С билки

1. Цветове от глухарчета се изцеждат в сокоизс- тисквачка или се смилат. Сокът се прецежда и се съхранява в хладилник. Ако е в голямо количество, се стабилизира с 10-15% спирт, за да не прокисне. Пие се по една супена лъжица три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

2. Пиене на чайове от билки, възстановяващи имунната система като  живовляк, бял равнец, невен, глухарче, коприва, магданоз, мащерка, жълт кантарион, градински чай (салвия), хвощ, плодчета от синя хвойна, хмел, маточина, мента, цвят от лавандула, жълта иглика, семе на копър, великденче, листа и цвят от глог, босилек, цвят от липа, цвят от лайка, листа от къпина, златовръх, сибирски жен-шен, чага. Една чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея три минути, прецежда се и се пие бавно н а глътки.

3. Всяка вечер преди лягане се изпива с малко вода една чаена лъжичка спиртен извлек от левурда (див чесън), от змийско мляко или шведска горчивка. Билките и шведската горчивка могат да се сменят всяка седмица или всеки месец.

4. Чай от изсушена коприва. Една супена лъжица от  стрита коприва се залива с 600 мл вряла вода в емайлирана тенджера, кисне в н ея пет минути и се прецежда. Налива се в термос и се пие три пъти дневно по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

5. Чай от билкова смес: Една част плодчета от касис и по две части листа от коприва и натрошени плодчета от шипка. Една супена лъжица от сместа се залива в емайлирана тенджера с 600 мл вряла вода, вари се в нея 10 минути, престоява в тенджерата един час и се прецежда през плат. Пие се тр и пъти дневно по 200 мл, 30 минути преди ядене.

С плодове

1. Една супена лъжица наситнени изсушени плодове от смокиня се заливат с две чаени чаши вряла вода в емайлирана тенджера, варят се 10 минути, охлаждат се и се прецеждат. Взима се по една супена лъжица три пъти на ден, 30 минути преди ядене в продължение надве седмици.

2. Две супени лъжици изсушени плодове от малина се заливат в емайлирана тенджера с една чаена чаша вряла вода, престояват в нея 15 минути и се прецеждат. Взима се по половин чаена чаша два пъти дневно в продължение на един месец.

3. Две супени лъжици изсушени плодове от касис се заливат в емайлирана тенджера с една чаена чаша вряла вода, престояват в нея 15 минути и се прецеждат. Взима се по половин чаена чаша два пъти дневно в продължение на един месец.

4. Две супени лъжици изсушени плодове от червени боровинки се заливат в емайлирана тенджера с една чаена чаша вряла вода, престояват в нея  15 минути и се прецеждат. Взима се по половин чаена чаша два пъти дневно в продължение на един месец.

5. Петдесет грама изсушени плодове от шипка се заливат в емайлирана тенджера с 300 мл вряла вода, варят се  15  минути, киснат в нея 45 минути и се прецеждат през кърпа или през марля. Взима се по 100 мл преди всяко ядене.

С други природни средства

1. Взимат се картофи, измиват се добре, подсушават се с кърпа, настъргват се на ренде и се изстискват. Пие се по 50 мл три пъти дневно преди ядене.

2. Взимат се пресни моркови, измиват се добре, подсушават се с кърпа, настъргват се на ренде и се изстискват. Пие се по 50 мл три пъти дневно преди ядене.

3. Сутрин рано се изпива смес от по една супена лъжица мед и ябълков оцет.

4. В половин кофичка кисело мляко се изсипват 2 чаени лъжички пектин на прах, 1 супена лъжица мед и 1 чаена лъжичка канела на прах (ако имате повишено кръвно налягане), разбъркват се добре и  се  оставят 10 минути, за да набъбне пектинът. Изяжда се по една доза сутрин преди закуска и вечер преди лягане.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)