Възли на щитовидната жлез

Възелът е определена област от жлезата, която се отличава с по-плътната си структура. Когато образуванието е изпълнено с течност или кръв, се нарича киста.

Възлите на щитовидната жлеза могат да бъдат:

1. Единични или множествени.

2. Топли (горещи) или студени - при топъл възел се установяват участъци с повишена йодна обмяна, а при студен възел - обратно.

3. Доброкачествени или злокачествени - последните са около 5% от всички възли и се характеризират с по- голяма плътност, неравна повърхност, фиксиране към околните тъкани, бърз растеж, уголемени шийни  лимфни възли. Причини: наследствено предразположение, радиация, лъчетерапия, прекаран тиреоидит или други заболявания на щитовидната жлеза, липса на йод в храната и т.н.

Признаци:

1. Много често протичат безсимптомно;

2. При големи размери - затруднено гълтане и дишане, болки;

3. При автономно производство на допълнителен хормон тироксин - внезапно отслабване на тегло, нервност, ускорен и неравномерен пулс.

Рецепта от народната медицина: 

Компреси на щитовидната жлеза с отвара от хвощ и  пиене на  отвара от хвощ: три супени лъжици планински хвощ (или 5 - 6 супени лъжици полски хвощ) се варят в 1,5 л вода в емайлирана тенджера  на слаб огън 15 минути при затворен капак. След това отварата се отмества от огъня и като се охлади, се прецежда. Компресите се правят с хавлиена кърпа, която се натопява в 1 л отвара от хвощ, изцежда се и се поста вя над щитовидната жлеза. Върху кърпата се поставя найлон, а върху него - суха кърпа за закрепване. Компресите се правят преди обед и  след обед по  2  часа  и вечерта преди лягане за цялата нощ. Останалите 500 мл от отварата се пият на глътки през целия ден при ожадняване.

Лечебният ефект се дължи на силициевата киселина, която се съдържа в  хвоща. Тя стопява туморни образувания в организма.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)