Възпаление на ухото (Отит)

Възпалителните процеси на ухото най-често се причиняват от патогенни микроорганизми (бактерии и вируси) и могат да протекат самостоятелно или заедно с възпаление на гърлото, носа, зъбите и т.н. При възпаление на ухото могат да бъдат засегнати различни негови части. Според това се различават външен, среден и вътрешен отит. Отитът може да бъде остър и хроничен.

Признаци:

болки в ухото, изтичане на гноен секрет, шум в ухото или заглъхване, повишена температура, главоболие; възпалението може да доведе до отслабване и дори до загуба на слуха.

Общи препоръки:

1. Загряващи компреси на ухото с камфоров спирт и вода в съотношение 1:1.

2. Избягване на охлаждане на организма и стоене на течение. Рецепти от народната медицина:

1. Две супени лъжици цвят и листа от лавандула се поставят вечерта в термос и се заливат с 300 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие 3 пъти на ден по 100 мл, 30 минути преди ядене.

2. Една чаена лъжичка сок от кромид лук се затопля до 30°С. Тампонче от памук се напоява с него, изцежда се и се поставя внимателно в ухото. Отгоре се поставя сух бинт, за да се запази топлината в ухото. Болките изчезват за няколко минути.

3. При гной в ухото едно парче праз лук се нарязва на ситно и се сварява в прясно мляко на кашичка. Добавя се малко захар и сместа се изсипва върху парче марля. Прави се топла, но не гореща лапа, която се налага на болното ухо и зад него. Болката се успокоява и гнойта изтича.

4. В болното ухо се капват 5 -6 топли, но не горещи капки зехтин. Върху ухото се поставя лапа от хума.

5. Поставя се памуче в ухото, напоено със сок от лук или със зехтин, а върху ухото се поставя лапа от хума.

6. Приготвя се чеснов зехтин от 10 обелени и смелени скилидки чесън, 50 мл зехтин, изсипани в стъклено, добре затворено шише. Държи се в топло помещение три денонощия, след което чесновият зехтин се прецежда и се съхранява в хладилник. Памучно тампонче се напоява със затоплен чеснов зехтин, изцежда се и се поставя в ухото, а ухото се покрива с мек плат.

7. При болки в ухото се капват по 4 -5 капки от затоплен, но не горещ зехтин.

8. Капване по 4-5 капки в болното ухо на сок от билката покривен дебелец и запушване на ухото с памуче.

9. Поставяне в болното ухо на добре изцедено памучно тампонче, напоено в шведска горчивка. Държи се 15 минути в ухото.

10. Три супени лъжици цвят от лопен се заливат вечерта с 600 мл вряла вода в термос. Сутринта се прецежда и се пие 3 пъти по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

11. При гнойно възпаление се приготвя смес от сок от хрян (пресен) и зехтин или глицерин в равни части. Капе се по 3 -4 капки от затоплената смес в болното ухо. Загряване на болното ухо с лампа Bioptron в продължение на 10 минути (няколко поредни дни до изчезване на болките).
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)