Дегенерация на макулата

Макулата е жълто петно на ретината, разположено на около 4 мм от малкото възвишение с кръгла форма, където зрителният нерв влиза в ретината. В средата на макулата има малка вдлъбнатинка, която е мястото на най - острото зрение. Когато  лъчът, пречупен от лещата на окото, попадне в тази вдлъбнатинка, образът (картината), който наблюдаваме, се вижда най-ясно. Когато клетките на макулата дегенерират, зрението постепенно се влошава и образите, които наблюдаваме, се замъгляват. В определен момент болният започва да вижда черна дупка в средата на образа, която с течение на времето се увеличава, докато образът изчезне напълно. Официалната медицина счита заболяването за неизлечимо.

Народната медицина разполага със средства за спиране развитието на макулната дегенерация. Нещо повече, процесът може да бъде върнат назад и болестта да отстъпи. 

Какви са тези средства?

1. Генерално прочистване на организма на болния от натрупаните в него токсини. Луи Куне е излекувал ослепяла жена, без да се грижи за очите й. Той подпомогнал изхвърлянето на всички отрови от организма й, след което тя прогледнала. Същият лечител твърди, че да лекуваш отделен орган или крайник е връх на глупостта. Трябва да се лекува организмът като цяло. Прочистването на организма трябва да започне от дебел ото черво, бъбреците, черния дроб, пикочния мехур и кръвта. Методите за прочистването са разработени и доказани отдавна (вж. част II, стр. 485).

2. Правилно хранене: A. Ядене на нискомаслени и  пълнозърнести продукти;  Б. Редовна консумация на къдраво зеле, цвекло, спанак, марули, салати, целина и всякакви зелени листни зеленчуци, богати на лутеин; B. Приемане на боровинки във всички форми - пресни, сушени, на сокове, спиртен извлек.

3. Повече движение на чист въздух.

4. Отказване от някои вредни навици: пиене на алкохол, кафе, силен чай, кока кола и други напитки, съдържащи кофеин; ядене на шоколад и сладкиши, приготвени с бяла  рафинирана захар, напоени със захарни сиропи; безалкохолни напитки с вредни химически съставки за подобряване на вкуса (стабилизатори, ароматизатори, подсладители) и други вредни, но съблазнителни вкусотии. Отказ от пушене.

5. Носене на слънчеви очила за предпазване на очите от вредните слънчеви ултравиолетови лъчи.

 6. Избягване употребата на токсични лекарства, на лъче- и химиотерапия без крайна нужда от тях, прецизиране на диагностиката и терапията с лъчеви апарати (рентгенови, скенери и др.), защото могат да  имат канцерогенен ефект и да увредят имунната система.


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)