Възпаление на очите (Конюнктивит)

Конюнктивитът е възпаление на лигавицата върху предната част на очната ябълка и вътрешната повърхност на клепачите. Обикновено процесът засяга и двете очи; може да бъде остър или хроничен. Най-честите симптоми са: сърбеж, парене, чувство за чуждо тяло в окото, засилен слъзен или гноевиден секрет, зачервяване, подуване на клепачите, дразнене от светлина и др.

Причините за конюнктивит се  разделят на две групи: инфекциозни и неинфекциозни. Към първата група  се отнасят бактериални, вирусни и хламидийни агенти.

Най- честите неинфекциозни конюнктивити се дължат на алергични причини

* полени, прах, медикаменти, някои храни; тук се отнасят и конюнк тивитите при автоимунни заболявания, „сухи” очи, некоригирани далекогледство и астигма- тизъм, вредни фактори на околната или производствената среда. 

Общи препоръки :

1. Носене на тъмни очила за предпазване от ярка светлина.

2. Избягване прякото въздействие на силни източници на светлина.

3. Да не се използват козметични средства.

4. Да се правят компреси с настъргани тиква, ябълка или картоф, с кисело мляко или с листа от кисело зеле.

5. Да се пият билкови отвари и да се правят компреси с тях.

6. Да се направи изследване и да се постави точна диагноза, за да се проведе правилно лечение.

Рецепти от народната медицина:

1. Смесват се равни части от синя жлъчка, градински чай (салвия) и ранилист. Вечерта три супени лъжици от сместа се заливат в термос с 600 мл вряла вода. Сутринта отварата се прецежда и се изпива на три пъти по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

2. Смес от 100 г  синя жлъчка и 25 г цвят от роза се разбърква добре. Вечерта  2 супени лъжици от сместа се заливат с 400 мл вряла вода в термос. Сутринта  се прецежда и 200 мл от нея се изпиват през деня на глътки, а останалата част се използва за компреси на очите.

3. Вечерта 3 супени лъжици нарязани на ситно зелени орехчета се заливат в термос с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и 400 мл от нея се изпива  на глътки през деня, а 200 мл се използват за компреси на очите.

4. Една чаена лъжичка цвят от лайка се залива с 200 мл вряла вода в термос, кисне в нея 10 минути и се прецежда. Използва се за промиване на очите.

5. Пакетче за чай от лайка се пуска в  топла вода за три минути, изважда се и   се изцежда. Налага се на възпаленото око за 3 минути. Процеду рата се прави 3-4 пъти дневно.

6. Приемането на 100 мг витамин С дневно успокоява възпалението при алергичен конюнктивит.

7. Компреси на възпалените очи с навлажнени памучни парчета плат със спиртни извлеци от змийско мляко, зелени орехчета, цветове от лайка или с шведска горчивка. Държат се върху затворените очи 20 минути и се правят 2 - 3 пъти дневно. При вирусен или бактериален конюнктивит се провежда лечение с честотен генератор на съответните резо- нансни честоти на патогените. 


 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)