Грип (Инфлуенца)

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от грипни вируси тип А и тип В.

Признаци за грип : висока температура, главоболие, хрема, болки в мускулите, отпадналост.Рецепти от народната медицина при грип :

1. Най-сигурното средство за предпазване от грип е изпиване по 10 -15 капки спиртен извлек от левурда (див чесън) в кафейна чашка вода сутрин и вечер, 30 минути преди ядене. Пие се в предгрипна обстановка (внезапно понижаване или повишаване на температурата) и при грипна епидемия. Ако заболяването вече е факт, лечението се извършва със същата течност, като с капкомер се капват по 5-6 капки във всяка ноздра, притискат се ноздрите с пръсти и се вдишва течността, за да стигне до носоглътката. След това в топъл чай, прясно мляко или вода се налива от една чаена лъжичка (при леки случаи) до една супена лъжица (при тежки случаи с висока температура и кашлица) от същата течност. Отпиват се глътки и се прави гаргара на гърлото, след което  останалата течност се поглъща. Това се прави няколко пъти, за да се унищожат грипните вируси. След това продължава пиенето на 10 -15 капки сутрин и вечер в малко вода, за да не се допусне повторно разболя- ване от грип. Спиртния извлек от левурда се приготвя през месеците април и май, в някои години през юни, когато се развиват листата на растението. Листата се нарязват на ситнои се пускат в буркан с капачка на винт, докато се напълни 3/4 от обема му. Бурканът се напълва до капачката с ракия, водка или спирт 40-50° и се поставя на топло и тъмно място за 15 дни, като всяка вечер се разклаща силно. След това извлекът се прецежда и се налива в стъклени шишенца или в бурканчета от плодови сокове с добри капачки. Държат се на тъмно и запазват лечебните си свойства не по-малко от 5 години.

2. Чай от салвия (градински чай) и цвят от бъз (дърво). По една лъжичка от двете билки, нарязани на ситно, се заливат с 250 мл вряла вода, киснат в нея 3 минути и се прецеждат. Пие се по 3 пъти дневно, 30 минути преди всяко хранене. Може да се подслажда с мед на вкус.


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)