Гангрена

Гангрената е некротизиране на тъкан в някоя част от тялото. Тя се дължи най - често на възпалителен процес, тромбоза или нарушено кръвообращение. Развива се обикновено в участъци, които са по-слабо снабдени е кръв - ходила, пръсти, китки и др. Умъртвяването на тъканите води до образуване на язви, които понякога могат да станат много дълбоки. При ненавременно лечение може да се стигне до хирургическа намеса.

Общи препоръки при гангрена:

1. Своевременно лечение на заболяванията, които  могат да доведат до гангрена: разширени вени, запушени кръвоносни съдове със съсиреци (тромби), възпалителни процеси, спазми и др.

2. Леглото на болния да е меко и сухо и той да не лежи само на едната си страна.

3. Болният да се храни е лека храна, без месо, е повече плодове, зеленчуци, яйца и мляко.

4. Да не се пристъпва към хирургическа операция, преди да са изчерпани другите средства за лечение.

Рецепти от народната медицина:

1. Посипване на болните места е прах от кора от върба. 1. В 1 л вода се пуска нагрят до червено метал, след което във водата се пускат 4 супени лъжици градински чай, 2 супени лъжици ситно нарязани стръкове и листа от бъзак (нисък храст) и 30 г стипца на прах. Всичко се пресилва в емайлирана  тенджера и се вари на слаб огън 15 минути. Сваля се от огъня, прецежда се и течността се използва за поставяне на хладни компреси върху засегнатите места.

3. Петдесет милилитра пресен сок от жълто прозори - че се смесва с 50 мл водка или ракия. Пие се три пъти дневно по една супена лъжица в чашка прясно мляко, 30 минути преди ядене. Когато няма прясна билка, да се прави отвара от една супена лъжица изсушена билка, която се залива с 200 мл вряла вода, вари се 10 минути, оставя се да кисне 30 минути, прецежда се и се налива в стъклено шише. Добавя се водка или ракия в същото количество и се пие по указания начин.

4. Четири супени лъжици пелин се поставят в емайлирана тенджера и се заливат с 1 л вода и с половин лъжица морска сол. Варят се на слаб огън при затворен капак 15 минути. Тенджерата се сваля от огъня и се оставя да престои още 15 минути. Течността се  прецежда и се  прави  топъл компрес на засегнатото място.

5. Сутрин, на обяд и вечер се изпива по една супена лъжица сок или сироп от алое арборесценс или от зрели плодове от бъзак, 30 минути преди ядене. Десет минути след изпиването на сока (сиропа) да се изпива по 200 мл чай от равни части енювче, камшик, лавандула, невен, пача трева, листенца от роза, ранилист и цариче. Чаят се приготвя от  три  супени лъжици от сместа, която се залива с 600 мл вряла вода и се вари 10 минути. Прецежда се, след като изстине и се пие 30 минути преди всяко ядене.

6. Уринотерапия по метода на английския лекар  Джон Амстронг с едновременно лечебно гладуване (вж. Част И, стр.459). 
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)