Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което лигавицата от кухината на матката (ендометриум) се развива извън обичайното си място - в органите на малкия таз или извън него. Различават се вътрешна и външна ендометриоза. При вътрешната ендометриоза в мускулния слой на матката разраства маточна лигавица и това заболяване се нарича аденомиоза. Външната ендометриоза засяга много често яйчниците с образуване на т.нар. „шоколадови кисти“, които съдържат тъмна кръв; при засягане на маточните тръби се нарушава проходимостта им, което може да доведе до пълното им запушване.

Обикновено около ендометриозните огнища има сраствания, които се увеличават с развитието на заболяването. По-редки локализации на еднометриоза трябва да се търсят при кървене от някой орган по време на менструация, тъй като нетипично разположената маточна лигавица търпи същите промени (свързани с кървене) по време на менструалния цикъл, както и нормално разположената лигавица в матката. 

Причини: въпреки различните теории, причините не са изяснени.

Признаци: най-честият симптом са болки преди и по време на менструация, около овулация, при полов контакт, по-рядко при уриниране; нарушения в менструалния цикъл,стерилитет и др. За постигане на ефект от фитотерапията, използваните билки трябва да имат следните въздействия: да ограничават разрастването на функционалната част от лигавицата на матката и да предотвратяват възпалителните процеси, да имат аналгетично (обезболяващо) действие, да нормализират хормоналния баланс, да повишават имунния отговор.

Рецепти от народната медицина:

1. Клинавче (стъбло). Чай - приготвя се от 4 чаени лъжички от изсушената билка, които се заливат с половин литър вряла вода. Оставя се да кисне половин час и се прецежда. Приема по една чаена чаша, три пъти дневно преди всяко хранене.

2. Гръмотрън (корени). Спиртен извлек - 10 супени лъжици от билката се заливат с домашна ракия и  престояват 10 -15 дни. От  извлека се използват по  5 капки, които се разтварят в 1 чаена чаша вода. Чай - приготвя се, като 2 чаени лъжички се запарват с половин литър вряла вода. Кисне половин час, прецежда се и се приема по 1 чаша, половин час преди всяко хранене.

3. Дафинов лист. Чай - 4-5 листа се заливат с вряла вода, престояват 15 минути и се прецеждат. Пият се по 3 чаши чай на ден след хранене, защото някои от съставките в дафиновия лист имат дразнещо действие върху стомашната лигавица. Дафиновият лист може да бъде прилаган и под формата на спиртен извлек или като масажно олио.

4. Приготвя се билкова смес от по 50 г градински чай (салвия), репей, дъбови кори, мента, гръцка коприва. Две пълни супени лъжици от сместа се заливат  с половин литър вряла вода, варят се 5 минути и се прецеждат. При ема се на три равни части след хранене.

5. Приготвя се билкова смес от по 1  супена лъжица листа от мента, цвят от  бъз, листа от малина, бял равнец, коприва, лайка и по 2 супени лъжици лечебна ружа и градински чай (салвия). Сместа се изсипва в 2 л вряла во да и престоява 2 часа. Прецежда се и се приема по 200 мл, 30 минути пр еди всяко хранене и още веднъж късно вечерта. Курсът на лечение е 2 седмици и след 10- дневна пауза може да се повтори.

Използват се и други  лечебни средства: бял равнец, камилски трън (магарешки бодил), джинджифил (корен), репей, сладък корен (женско биле), бял трън, пищялка, ехинацея, пчелен прополис, канела. Рициново масло се използва за приготвяне на компрес, който се поставя над засегнатата област и престоява една нощ.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)