Емфизем

Емфиземът е заболяване с разширение на белите дробове, което се среща по - често при мъже в напреднала възраст. Въздушните мехурчета (алвеоли) в белите дробове се разширяват, загубват еластичността си и не могат да изгонват при издишване въздуха така, както при здравите бели дробове. През зимата заболяването се усложнява.

Причини:

продължително смущение в проходимостта на бронхите в резултат на спазъм или на механични пречки, последица от други заболявания: бронхит, астма, пневмосклероза, туберкулоза; след продължително вдишване на тютюнев дим, токсични вещества и т.н.

Признаци: затруднено дишане, поемането на въздух е шумно, а издишването продължително, постоянен задух, упорита и мъчителна кашлица, отделяне на лепкави пенести храчки, посинели устни, подпухнало лице. При по -тежките случаи болният страда и от сърдечна недостатъчност поради по-голямото натоварване на сърцето. Това от своя страна води до увеличение на черния дроб, отоци на краката, събиране на течност в корема и други оплаквания.

Рецепти от народната медицина:

1. Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене, се взима по една ракиена чашка (50 мл) настойка от чист боров катран. Приготвя се в подходящо стъклено шише от 100 г катран с 1 литър преварена или дестилирана вода; без да се разклаща, кисне захлупен 20 часа. Употреба: щом се изпие 1 чашка от тази настойка, на нейно място се долива 1 чашка преварена или дестилирана вода, така че стъкленото шише винаги да е пълно, без да се разклаща катранът. Пие се 20 дни без прекъсване, след което се прави нова настойка с нов катран.

2. Десет минути след настойката се изпива 75 мл отвара от босилек (листа и цвят), широколист живовляк, листа от леска, от топола, подбел и градински чай (сал- вия) в равни части. От билковата смес се взимат 4 пълни супени лъжици, запарват се с 1 л вряла вода, добавят се 1 или 2 супени лъжици чист пчелен мед и се варят 10 минути на слаб огън. Добавя се лимонов сок на вкус.

3. Сто грама корени от очиболец се заливат с 500 мл ракия 40°. Оставя се да престои 10 дни на топло и тъмно място. Прецежда се и се приема по половин супена лъжица 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене заедно с малко прясно мляко.

4. Приготвя се билкова смес от 100 г жълта кому- нига, 100 г самобайка, 75 г копитник. Две супени лъжици от сместа се пускат в термос вечерта и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 200 мл 3 пъти на ден, 30 минути преди всяко ядене.
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)