Дискова херния (Дископатия)

Дисковата херния е заболяване на гръбначния стълб, при което се засягат междупрешленните дискове. Външният им пръстен се разкъсва, меката централна част се деформира, навлиза в гръбначномозъчния канал и притиска съседни структури. Най-често се срещат дискови хернии в областта на кръста и шията. 

Причини за дискова херния (дископатия): 

еднократни травми, вдигане и носене  на тежести в ежедневието, продължително статично  пренатоварване, аномалии в развитието на гръбначния стълб, износване на междупрешленните дискове с напредване на възрастта и при тежък физически труд.

Признаци за дископатия :

1. Зависят от локализацията и размера на дисковата херния.

2. Най-честите симптоми са болка  и ограничаване или блокиране на движението.

3. Други симптоми: изтръпване, мускулна слабост или скованост, мускулни спазми, загуба на контрол при ходене по малка и голяма нужда, сексуални разстройства, нарушения или загуба на чувствителност в засегнатата област.Рецепти от народната медицина при дископатия (дискова херния) :

1. Разтриване на болното място сутрин и вечер с шведска горчивка.

2. Разтриване на болното място с подлютен мехлем от свинска мас, невен и 1 чаена лъжичка лют червен пипер.

3. Шибане на болното място с няколко стръка коприва. На мястото временно ще се появи зачервяване, обрив и болки, но те бързо ще преминат заедно с болките от дис- копатията. Прави се няколко пъти през 1 -2 дни, докато болките изчезнат напълно.

4. Хвойнови вани. Използват се борови връхчета, които се накисват в студена вода от вечерта в кофа (% от кофата с връхчетата и 8 -10 л вода). На следващия ден се прецеждат и извлекът се излива във ваната, която е напълнена с топла вода с температура 38-40°С. Във водата се добавя и 250 мл терпентин. Банята продължава 20 минути. След излизане от ваната тялото не се подсушава, а болният облича топъл халат или топла хавлия и ляга в леглото, докато  изсъхне. Баните се правят всеки ден или през ден до изчезване на болките.

Забележка:

При разместване на прешлени да се потърсят специалисти.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)