Диария

Диарията е патологично състояние, при което орга- низмът многократно изхвърля воднисти изпражнения. В резултат на това болният губи течности и електролити и се нарушават водният баланс и алкално-киселинното равновесие.

Диарията може да бъде придружавана от повръщане, повишена температура, безапетитие, отпадналост. Диарияta бива остра и хронична.

Острата най-често е причинена от вируси и отзвучава до около 2 седмици.

Хроничната продължава повече от 2 седмици и трябва да се намерят и отстранят причините за появяването й.

Диарията е основен признак при салмонелоза, интоксикации, туморни образувания, стрес, холера и др.


Рецепти от народната медицина при диария :

1. Взимат се 200 г орехи, счупват се и се изваждат тънките преградки между ядките. Заливат се в стъклен буркан с 350 мл ракия над 40°. Бурканът  се затваря добре и се държи на тъмно и топло място 3 дни. Извлекът се прецежда и се налива в стъклено шише. Пие се три пъти на ден по 10  капки в  малко  вода, 30 минути преди ядене. Приемането на капките се прекратява, щом диарията намалее, защото при продължаване може да се получи запек. Това средство е с много силен ефект.

2. Взимат се по един пресен стрък или по една супена лъжица от билките огниче и червено подъбиче, ако са изсушени. Заливат се с 600 мл вряла вода, киснат в нея 3  минути и  запарката се прецежда. Пие се по една чаена лъжичка в малко вода, три пъти на ден, 30 минути преди всяко ядене.

3. Една чаена лъжичка ситно надробен корен от аир (сабловиден папур) се залива от вечерта с 250 мл студена вода. Сутринта на следващия ден се затопля леко и се прецежда. Пие се след затопляне по една глътка преди и след ядене, три пъти дневно.

4. Когато диарията е упорита, след спирането й по един от препоръчаните начини, следва продължително време да се пият чайове от билките салвия (градински чай),  коприва, бял равнец, живовляк, джоджен, лайка, като билките се сменят всяка седмица. Приготвяне на чая: една чаена лъжичка от изсушената билка се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се изпива 30 минути преди всяко ядене. Чаят за деня може да се приготвя едновременно от сутринта и да се запазва в термос горещ до вечерта, като се взимат три лъжички от билката и 750 мл вряла вода. Полезно е във всяка чаша чай да се налива по една чаена лъжичка шведска горчивка. 

Забележка: 

Страдащите от хронична диария трябва да спазват определен режим на хранене: да избягват пикантните храни (кисело, люто, солено, горчиво), да избягват тлъстите, сушените и консервирани меса и да се  въздържат от злоупотреби със спиртни напитки и пушене.

5. Взимат се 10 лимона, 6 кокоши яйца с бели черупки, 300 г липов мед и 3Л чаена чаша коняк. Яйцата се измиват добре и се пускат цели в стъклен буркан. Лимоните се изцеждат и със сока им  се  заливат яйцата. Бурканът се покрива с марля, завързва се и се поставя на тъмно място, където стои, докато се стопят черупките на яйцата. Ципите на яйцата се разкъсват и се изхвърлят. Медът се сипва в буркана, добавя се и конякът. Сместа се  разбърква добре и се съхранява в затворен буркан в хладилник. Употреба: Три пъти дневно след ядене се изяжда по една супена лъжица от сместа. При необходимост лечението се повтаря след 10 -дневно прекъсване.

6. Чай от билкова смес: 50 г подбел, 30 г слез, 50 г цвят и листа от лечебна (висока) ружа, 40 г лайка, 60 г коприва, 30 г цвят от бъзак (нисък храст), 40 г корени от репей, 100 г корени от троскот, 80 г звъника и 300 г натрошени плодове от шипка се размесват добре. За приготвяне на чая се взима 1 чаена лъжичка от сместа, залива се с 200 мл вряла вода, кисне 3 мину ти в нея и се прецежда. Пие се на глътки вместо вода през целия ден.

Забележка:

1. В даден период се изпълнява само една от препоръчаните рецепти. Ако резултатът от нея не е задоволителен или лечението върви успешно, но не е завършено, дозата може да се повтори след почивка от 10 дни или да се премине към изпълнението на друга рецепта.

2. Ако от дадена рецепта болният се почувства по- зле, веднага да прекъсне лечението и да премине към друга рецепта. Много хора имат непоносимост (алергия) към определени вещества - лекарства, храни, лечебни растения и др.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)