Диабет

Диабетът е ендокринно заболяване, изразяващо се в нарушения на въглехидратната обмяна.

Причини за диабет :

Счита се, че основна причина за заболяване от диабет е нарушаване на функцията на задстомашната жлеза  (панкреаса), произвеждаща хормона инсулин, който регулира въглехидратната обмяна в организма.

Други фактори могат да бъдат нарушени функции на щитовидната жлеза, на хипофизата и на други жлези с вътрешна секреция. Към останалите фактори се отнасят неправилно хранене, злоупотреба с алкохол, прекалена употреба на захар и захарни изделия, неправилно дишане и т.н.

Признаци при диабет :

често уриниране денем и нощем, пресъхване на устата и постоянно чувство за жажда, обща слабост, потене, главоболие, постоянно отделяне на секрет в ъглите на очите, сълзите вместо солени стават сладки, устните стават червени, бодежи в пръстите на ръцете, мирис на ацетон в устата и др. Според  Световната здравна организация диабетът е на трето място по честота в света след сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания. Има тенденция към все по- ранно откриване на тази болест. Регистрирани са случаи на диабет и у новородени. Причините за това не са напълно изяснени.Твърде рядко диабетът нахлува в живота на човека внезапно. Като прав ило  той се развива тихо, подмолно. Тъй като причините за появяването му са около 40, дори и опитен лекар може да се затрудни при поставяне на диагнозата диабет. Преддиабетното състояние може да продължи няколко години, преди да се постави диагнозата незахарен или захарен диабет (захарна болест).

За наличие на преддиабет може да се съди по признаци като: обща отпадналост, намалена работоспособност, често главоболие, отмаляване, подкосяване на краката, сърцебиене, „горещи вълни”, изпотяване и др. Тези признаци отминават бързо, ако при усещането им се вземе  малко  захар, бонбон или сладка напитка. По-късно се появяват гнойни пъпки по кожата, възпалителни процеси, сърбеж около половите органи и на други места, в някои случаи се оголват зъбите, а пред очите като че ли „прелитат мушици”.

Признаци на преддиабет могат да бъдат и бързо напълняване или отслабване, поява на неврит, плексит, радикулит (ишиас), мигрена, полова слабост при мъжете и нарушения в менструалния цикъл при жените. Преддиабетът се лекува с диета, ограничаваща употребата на въглехидрати, тлъстини, готварска сол; увеличаване консумацията на млечно-кисели продукти; по- голямо количество в менюто на плодове и зеленчуци и на сокове от тях.

Освен това народната медицина препоръчва пиене на чайове от би лки с общоукрепващо действие като коприва, жълта тинтява, розмарин, девесил, както и ядене на малини, касис, арония, левурда, а също така и повече движение на чист въздух сред природата.

Основните форми на диабет са незахарен (безвкусен) и захарен диабет. Последният се дели на диабет от първи тип и захарна болест или диабет от втори тип. Диабетът от пърди тип се нарича още инсулинозависим и обикновено започва в младата възраст

Диабетът от втори тип е неинсулинозависим и се открива в по-късна възраст

За лечението им има безкрайно много препоръки в специализираната литература.

Аз споделям възгледа, че диабетът, както и всички други заболявания на отделни органи и на цели системи в организма, се дължи на нарушаване на основните правила за хранене, на обездвижване и на поглъщане на токсични вещества.

Ако се приеме тази доказана истина, лечението трябва да се насочи към основно прочистване на организма в следната последователност: на дебелото черво, очистване от паразити, на бъбреците и пикочния мехур, на черни я дроб, на кръвта и т.н., след което лечението да се проведе по един от методите, описани в част II на настоящата книга.

Моите предпочитания са за лечение по рецептата на Рудолф Бройс, която е доказана в десетки хиляди излекувани случаи.

За болните, които се страхуват да се лекуват по този радикален начин, предлагам лечебни рецепти.

1. Да не се ядат консервирани и готови пакетирани храни.

2. Да не се пият бутилирана вода, безалкохолни напитки и особено такива с изкуствени подсладители, оцветители, стабилизатори и други изкуствени добавки, както и домашно приготвени безалкохолни напитки от пакетирани прахчета и вода.

3. Да се проведе едномесечна диета без храни, съдържащи глутен.

4. Да се прекрати употребата на захар, за подслаждане могат да се използват мед и стевия в малки количества.

5. Придържане към млечно-растителна диета. За набавяне на витамини да се консумират зеле, чушки, спанак, цвекло, пащърнак и др.

6. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от равни части липов цвят, листа от черна боровинка и градински чай. Вечерта три супени лъжици от сместа се сипват в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се изпива на три пъти по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

7. По една чаша покълнали зърна от жито, ръж и царевица се смилат в кафемелачка, заливат се с 450 мл вряла вода и престояват в нея два часа. Към кашата се добавят три супени лъжици сок от кализия. Разделя се на три равни части и се приема 30 минути преди всяко ядене в продължение на две седмици.

Много важно при това заболяване е да се спазва диета с намалено количество въглехидрати и с умерено количество белтъчини. Да се избягват гроздето, стафидите, алкохолът, кафето и черния чай. За закуска се препоръчва приемането на две супени лъжици сварена елда (гречка) и една чаша кисело мляко.

8. При болни от диабет  може да бъде открита микроскопичната тения Eurytrema pancreaticum, която живее в говедата. Заразяваме се с нея чрез консумация на непреми- нали термична обработка говеждо месо и краве  мляко. Тази тения може да бъде унищожена с честотен генератор на резонансната й честота 421 кХц с 6 процедури в 6 последователни дни.

9. При болни от диабет може да се открие човешки папиломен вирус (Human papillomavirus, HPV). Той може да бъде унищожен с честотен генератор на резонансната му честота с 6 процедури в 6 последователни дни.

10. Стойностите на кръвната захар се понижават и се стабилизират, ако всеки ден, сутрин, обед и вечер, се изпива по 100 мл собствена урина.

11. Теснолистният живовляк също понижава нивото  на кръвната захар. Приема се като чай три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене. Приготвя  се от една чаена лъжичка изсушена билка, запарена 3 минути е 250 мл вряла вода. Когато билката е прясна, може да се нарязва в салата.

12. Две супени лъжици нарязани листа от череша или листа от къпина се запарват 15 минути с 450 мл вряла вода. Прецежда се, охлажда се и се пие три пъти дневно по 150 мл, 30 минути преди всяко ядене.

Диабетът може да се лекува успешно и е нормализиране на дишането, което е една от най-важните функции на човешкия организъм. В дишането участват белите дробове и системата за кръвообращение. Те осигуряват кислород на всички клетки в организма и връщат въглеродния диоксид в белите дробове. Съотношението между кислорода и въглеродния диоксид в панкреаса е важно за количеството инсулин, постъпващ в организма. При нарушаване на това съотношение, дори при напълно запазени функции на панкреаса, кръвната захар се повишава и се развива захарна болест. През 1952 г. съвет ският учен д-р Константин Бутейко (1923-2003 г.) прави откритие е големи последици за болните от диабет, което публикува 10 години по-късно. Нарича своето откритие „Волево нормализиране на дишането“ за „лечение на болестите на цивилизацията”. Най- важните качества на метода са неговата универсалност, безопасност и екологичност. Той може да се съчетава е  всякакъв вид лечение  и няма противопоказания. След много научни и ненаучни спорове, свързани с този метод, той се е наложил широко в практиката и има много последователи, особено между лекарите, избавили се от диабет без никакви разходи. Оказва се, че диабетът не е болест, която трябва да се лекува, а състояние, от което всеки може да излезе е малко воля и без никакви разноски за лекарства. 

Насочвам страдащите от диабет към две книги: „Методът Бутейко. Лечение чрез волево нормализиране на дишането“, Константин Бутейко, изд. „Слово", В. Търново, 1995 г. и „Най-добрите дихателни практики“, Андрей Ми- ронов, изд. „Паритет“, София, 2010 г. През последните десетилетия са създадени специални апарати за трениране на дишането. Първоначално те са  били използвани само за подготовка на космонавти, летци и водолази. По -късно започва и тяхното приложение в медицината. Разработени са и се произвеждат и по-опростени, но полезни устройства за нормализиране на дишането и за избавяне не само от диабет, но и от много други сериозни заболявания. Две такива устройства, спечелили международно признание, се продават във верига магазини „Самоз- драв”. За дишането и тренажора на инж. Владимир Фролов Един от широко използваните апарати е „Дихателният тренажор на Фролов”.

По време на сеанса на дишане с този апарат организмът участва в краткотрайна хипоксична тренировка като човек, който се намира високо в планината, където кислородът във въздуха е по-малко - точно такъв въздух дишат дълголетниците, живеещи в планините.

Тренировката на дишане със съпротивление подобрява вентилацията на белите дробове, укрепва дихателната мускулатура, а това способства за успешното лечение на заболявания на дихателните пътища при възрастни и деца. Конструкцията на инхалатора-тренажор позволява да се правят едновременно и инхалации с отвари от лечебни билки, с едно или няколко етерични масла, с лекарствени разтвори, които се съчетават с дихателните упражнения.

При използване на дихателния тренажор на Фролов се нормализира кръвното налягане, подобрява се кръвообращението, обмяната на веществата, състоянието на нервната система, два-три пъти се увеличава енергийният потенциал на организма, забавя се процесът на стареене.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)