Главоболие

Главоболието е сборно понятие за различни болезнени усещания в  областта  на главата. То е признак на заболяване или реакция на организма към някои дразнители или фактори на околната среда.

Главоболието може да бъде епизодично, повтарящо се или хронично, с различна сила и продължителност.

Причини за главоболие : 

нервно-психически претоварвания, разстройства в денонощния цикъл (работа на дневни и нощни смени), прекомерна консумация на силен чай или кафе, особено вечер, силно напрежение на очите, неправилна работна поза, стрес и др.

Общи препоръки при главоболие :

Нормално физическо натоварване с редуване на работа, почивка, спортуване, разходки на чист въздух. Полезни са кратките разходки преди сън.

Съзнателно избягване на конфликтни ситуации, безсмислени спорове и срещи с неприятни хора. Въздържане от преяждане, особено вечер. Ограничаване употребата на алкохол и тютюнопушенето до пълен отказ от тях. Слушане на тиха, приятна музика преди сън.

Рецепти от  народната медицина при главоболие :

1. Взимат се 5 г корени от дилянка, по 10 г цвят от лавандула и стръкове от лазаркиня, 20 г листа от мента и  40 г  листа от маточина. Нарязват се на ситно и се разбъркват добре. Две супени лъжици от билковата смес се заливат с 600 мл вряла вода, киснат в нея 3 минути, прецеждат се и се изпиват на 3 пъти по 200 мл, 30 минути преди всяко хранене. Чаят може да се налее в термос, за да се запази топъл през целия ден. По желание може да се подслажда с мед на вкус.

2. По същия начин се приготвя и приема чай от следната билкова смес: 10 г корени от дилянка, 40 г корени от жълта комунига и по 50 г стръкове от мащерка, риган и радика (глухарче).

3. Една супена лъжица стръкове с листа и цвят от здравец се заливат вечерта с 600 мл преварена и охладена вода, киснат в нея през нощта, сутринта се прецежда и се изпива по 200 мл на 3 пъти през деня, 30 минути преди всяко хранене.

4. Вечер преди ядене се изпива една чаша козе или краве мляко, подсладено с една чаена лъжичка мед. Козето мляко е по-полезно.

5. Изпива се една чаша топла вода със сока от половин лимон, подсладени с една чаена лъжичка мед, вечер преди лягане.

6. Масажиране на ходилата със сусамово масло преди лягане.

7. Изпиване на чаша сок от тиква или изяждане на парче варена или печена тиква преди ядене.

8. Изяждане на една главичка счукан или смелен ар- паджик вечер след ядене. 

Забележка:

1. През деня се пие само по един от препоръчаните чайове и се приема само една от течностите преди лягане. От другите препоръки се изпълнява само една на ден.

2. Желателно е приеманите течности да се сменят периодично, например всяка седмица, а едни и същи билки не бива да се приемат без прекъсване по-дълго от един месец.Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)