Заекване

Заекването е говорен дефект, при който е нарушена плавността на речта.

Рецепти от народната медицина:

1. Взимат се половина чаена лъжичка горчица и 20 мл оцет. Разбъркват се добре и се намазва около 1/3 от повърхността на езика. За малки деца оцетът може да се разреди е вода в съотношение 1:3. За намазването се използва памучен тампон или клечка с памук за почистване на уши. След това устата се изплаква с топла вода.

2. Една капка спиртна настойка от чемерика се разтваря в една супена лъжица вода и се изпива. Да не се увеличава концентрацията на разтвора!

3. Изпиват се няколко глътки студена вода.

4. Спира се дишането и се допират палецът и кутрето на двете ръце, за да се образуват за кратко време два пръстена.

5. Всеки ден се прави по един компрес на тила с шведска горчивка. За целта се прави разтвор от една чаена лъжица шведска горчивка и една супена лъжица топла вода. Със сместа се напоява памук, марля или памучно парче плат, поставя се на тила и се завързва с парче найлон и с топла кърпа. За да не се наранява кожата от спирта, мястото под компреса предварително се намазва със свинска мас или с мазен крем. Ако детето понася компреса добре, същият се държи два часа, а след като свикне с него, може да се прави преди лягане и да се преспива е него.

Забележка:

Трябва да се следи поведението на детето и при проява на непоносимост към някоя от предлаганите рецепти, тя да се смени или да се намалят концентрациите на разтворите. Не бива да се очаква и да се търси бърз резултат.

Препоръчва се да се спазва диета и да се пият течностите, предлагани от Петър Димков или билкови чайове от коприва, хвощ, невен, бял равнец, мащерка и други полезни билки, които се приготвят по следната рецепта: една чаена лъжичка от нарязаната на ситно билка се залива с 200-250 мл вряла вода, кисне в нея само 3 минути, прецежда се и се охлажда до температура, близка до телесната. Пие се по малко при ожадняване. 

6. Приготвя се билкова смес от стръкове върбинка и еферда и листа от волски език - по 30 г, цвят от акация - 25 г, шишарки от хмел и стръкове от жълта кому- нига - по 40 г, корени от дилянка - 20 г, цветове от лавандула - 100 г. Ситно нарязаните билки се размесват добре. Употреба: две супени лъжици от сместа се заливат с 500 мл вряла вода и се оставят да киснат в нея два часа. Прецежда се и се пие по 125 мл четири пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене и късно вечерта.

7. Приготвя се билкова смес: 3 части цвят от лайка, по 2 части листа от коприва, сибирски жен-шен (спиртен извлек), бял смил, дяволска уста и царевична коса и 1 част маточина. Билките (без спиртния извлек от сибирския жен-шен) се размесват добре и се заливат с 200 мл вряла вода и се оставят да киснат в нея два часа, след което се прецеждат. Към запарката се добавя една чаена лъжичка от спиртния извлек от сибирския жен-шен. Течността се приема по 50 мл, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта

Забележка: Дозата се определя индивидуално за всяко дете, като се започне от 20 мл и според реакцията на организма се увеличава с по 10 мл всеки следващ ден до 50 мл еднократна доза.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)