Задух

Задухът е състояние, при което е затруднено вдишването и издишването на въздух.

Причини за задух :

1. Заболявания на белите дробове: бронхиална астма, емфизем, спазъм на бронхите, вирусна, гъбична или бактериална инфекция на дихателната система, задръстване на белите дробове с храчки и др.

2. Заболявания на черния дроб (цироза, рак, хепатит), водещи до неговото увеличаване и притискане на белите дробове и сърцето.

3. Заболяване на сърцето, водещи до неговото уголемяване.

4. Заболявания на щитовидната жлеза, свързани с увеличаване на нейните размери. 

Рецепти от народната медицина:

1. Пиене на чай от овчарка. Една чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода, кисне 3 минути и се прецежда. Пие се по една такава доза три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

2. Пиене на чай от подбел. Приготвя се и се пие по същия начин.

3. Пиене на чай от плаун. Приготвя се по същия начин, но само една чаша дневно, която се изпива 30 минути преди закуска бавно, на глътки.

4. Ядене на левурда (див чесън) в салати и като подправка към супи и месни ястия. Може да се употребява и като спиртен извлек по 10-15 капки три пъти дневно с малко вода. Спиртният извлек се приготвя от пресни листа или луковици, които се нарязват и се пускат в стъклен буркан до запълване на 3Л от обема му (без притискане). Заливат се до капачката е домашна ракия 40-50°, държат се на тъмно и топло място 15 дни, като се разклащат всяка вечер. След това извлекът се прецежда, налива се в стъклени шишета с добро затваряне и се съхранява на тъмно. Запазва качествата си 5-6 години.

5. Пиене на воден извлек от бял имел. Една препълнена чаена лъжичка се залива от вечерта е 250 мл студена вода, сутринта се затопля леко и се прецежда. Пие се две седмици по три чаши дневно, 30 минути преди ядене по една доза, две седмици по две чаши и две седмици по една чаша. Когато се пият повече от една чаша дневно, вечерта се заливат по две или три дози, а сутринта се прецеждат и се наливат в предварително изплакнат с гореща вода термос. Този чай е особено полезен при задух по време на климактериума.

6. При по-тежък задух се препоръчва сутрин да се изпива чаша чай от плаун (виж т.З), през деня да се наложи четиричасов компрес на черния дроб с шведска горчивка, а преди лягане вечерта да се направи загряващ компрес с хвощ за цялата нощ.

7. При сърдечен задух се препоръчва пиене на чай от билкова смес, приготвена от равни части риган, подбел и листа от къпина. Три супени лъжици от сместа се пускат вечерта в термос и се заливат със 750 мл вряла вода. Сутринта чаят се прецежда и се изпива по 250 мл, 30 минути преди всяко ядене. 
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)