Киселини в хранопровода (Рефлукс)

При непълно затваряне на стомаха към хранопровода, киселото стомашно съдържимо отива към хранопровода и започва да дразни и разранява лигавицата му. Упоритите киселини могат да изчезнат напълно, само когато се отстрани основното заболяване, което ги е причинило.

Общи препоръки при Киселини в хранопровода (Рефлукс) :

Да се избягват люти и пресолени храни, силни бульони, кафе, какао, маринати и газирани напитки.Рецепти от народната медицина при Киселини в хранопровода (Рефлукс) :

1. Отделя се белтъкът на едно кокоше яйце, сипва се върху него четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат, сместа се разбива добре и се изпива.

2. Две чаени лъжички ленено семе се вари 10-15 минути в чаша прясно мляко, като непрекъснато се разбърква. След това се прецежда и се изпива на два пъти през деня. Желателно да се пие до 2 л минерална или преварена вода на ден.

3. Всеки ден да се сдъвкват и изяждат по 3-4 зърна суров грах или нахут.

4. Изпичат се 1 кафена чашка зърна от елда (греч- ка), счукват се и се пресяват. Приема се 3-4 пъти на ден съвсем малко количество, на върха на ножа, с вода. Киселините изчезват и стомашната дейност се нормализира.

5. Два пъти дневно се приема по !4 чаена лъжичка счукана черупка от кокоше яйце е 1 чаена лъжичка лимонов сок. Лечението продължава по един месец през пролетта и през есента.

6. Пие се 1 чаена лъжичка или 1 таблетка активен въглен (от аптеката) с 1 чаша негазирана или преварена вода на стайна температура, 2-3 пъти дневно.

7. Всеки ден, 30 минути преди закуска, се пие по 1 чаша пресен сок от картофи.

8. Една чаена лъжичка бял равнец се залива с 1 чаша вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се изпива на глътки, 30 минути преди всяко ядене.

9. Сварява се една супена лъжица семе от копър в 250 мл вода, охлажда се, прецежда се и се пие без захар на глътки веднъж дневно.

10. Изяждане на 100 грама моркови или изпиване на 100 мл пресен сок от моркови, 30 минути преди всяко ядене.

11. Изяждане три пъти дневно по 1 чаена лъжичка пчелен мед.

12. Пиене по 150 мл чай от жълт кантарион и от мента в равни количества, 30 минути преди всяко ядене.

13. Три пъти дневно преди ядене да се изпива по половин чаена лъжичка прах от корени на аир с 1 чаша вода.

14. Да се сдъвкват три пъти дневно по 5-6 зрънца от суров овес.

15. След всяко ядене да се изпива по една супена лъжица вода с 5-6 капки естествен ябълков оцет в нея.

16. Да се изпива преди всяко ядене по 1 чаша непод- сладен чай от листа на праскова.

17. Вечерта 1 глава кромид лук се нарязва на ситно и се поръсва със захар. Сутринта отделеният сок се изпива, 30 минути преди закуска.

Забележка:

1. Страдащите от киселини изпробват предлаганите рецепти, спират се на тези, които им влияят добре и ги прилагат при нужда. Пиенето на сода за хляб всеки ден продължително време може да доведе до израняване на лигавиците на стомаха и на червата.

2. Киселините в хранопровода като правило изчезват и при прилагане на рецептата за лечение на заболяванията на храносмилателната система с пиене на чай от билките огниче и червено подъбиче (вж. Болести на храносмилателната система, стр. 101).


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА