Кървящ язвен колит (Улцерозен колит)

Това заболяване на храносмилателната система се характеризира с възпаление и кървящи язви на лигавицата на дебелото черво. Протича в остра и хронична форма.

Причини: Не са напълно изяснени; търси се връзка между заболяването и реакциите на имунната система към бактериите в дебелото черво. Предразполагащи фактори могат да бъдат чувствителност към определени храни, стрес, фамилна обремененост.

Признаци: болки в корема, диария с кръв и слуз в изпражненията, а също така гадене, липса на апетит, отслабване на тегло, лесна уморяемост, болки в ставите и др.

Рецепти от народната медицина:

Взимат се по един пресен стрък или по една супена лъжица изсушени билки огниче и червено подъбиче, заливат се с 300 мл вряла вода, киснат в нея 3 минути и запарката се прецежда. Пие се по 3 пъти на ден по 100 мл (по една кафейна чашка), 30 минути преди ядене, докато спре кървенето. След като спре кървенето, лечението продължава. В половин килограм мед се прибавят 500 мл зехтин, сок от 3 лимона, белтък от 3 пресни кокоши яйца и 6 супени лъжици смелен на прах изсушен жълт кантарион. Сместа се разбърква добре, затваря се в стъклени буркани с метална капачка на винт и се съхранява в хладилник. Всяка сутрин и всяка вечер се изяжда по една супена лъжица от сместа до свършването й. И за да завършите лечението - 200 едри черни маслини се сипват в стъклен буркан, заливат се с домашна гроздова ракия над 40°, затварят се и престояват 24 часа. След това всеки ден вместо закуска се изяждат 10 маслини, които се сдъвкват добре.

Забележка:

Докато трае лечението, не трябва да се допуска запек. За целта се препоръчва да се ядат течни храни: зеленчукови супи, пилешки супи, таратор, зелен боб с яйце, овесена каша с мляко, телешко варено със зеленчуци, кисело мляко, задушено червено цвекло, салати от пресни зеленчуци, пресни ябълки, размекнати в студена вода сушени сини сливи или смокини.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА