Камъни в пикочния мехур

Камъни в пикочния мехур се откриват сравнително често при мъже в напреднала възраст и при деца. При жените се срещат по-рядко, тъй като широкият пикочен канал (уретра) позволява изхвърлянето им, докато са с малки размери. Камъчета в пикочния мехур могат да се образуват в него или да се придвижат към него от бъбреците по пикочопровода (уретера).

Камъни в пикочния мехур Причини:

при възрастни - затруднено уриниране при намален тонус на пикочния мехур, аденом и рак на простатната жлеза, склероза на шийката на пикочния мехур, стеснение на уретрата, тумор на пикочния мехур, неврогенни заболявания на пикочния мехур, отлагане на соли около чуждо тяло в мехура (напр. при останала част от катетър); при деца - фимоза, стеснение на външния отвор на пикочния канал. Признаците зависят от положението, в което се намира болният. При покой оплаквания липсват, а при движение се появяват болки в областта на мехура. Ако камъкът се намира в областта на шийката на пикочния мехур или в пикочния канал, може да настъпи пълна задръжка на урина, придружена със силни болки.

Рецепти от народната медицина при Камъни в пикочния мехур :

1. Десет грама добре надробени корени от жълта иглика се варят 30 минути в 750 мл вода, прецеждат се и в охладената отвара се добавят две супени лъжици пчелен мед. Пие се три пъти дневно по 250 мл, 30 минути преди ядене.

2. Три чаени лъжички хвощ се заливат със 750 мл вряла вода, киснат в нея 2-3 минути, прецеждат се и отварата се налива в термос. Пие се три пъти дневно по 250 мл, 30 минути преди ядене.

3. Една чаена лъжичка смелени на прах плодове от шипки се заливат с 240 мл вряла вода и се оставят да киснат в нея 2 часа в захлупен емайлиран съд. Запарката се прецежда. Пие се по четвърт водна чаша три пъти дневно, 30 минути преди ядене и четвърти път късно вечерта.

4. Прави се добре смелена и разбъркана билкова смес от плодове от хвойна и от кимион, корени от сладък корен, стръкове от полски хвощ, листа от мечо грозде и от розмарин в равни части. От сместа се взима една супена лъжица, залива се е 240 мл вряла вода, кисне в нея 1 час в емайлиран захлупен съд и се прецежда. Изпива се на три равни части, 30 минути преди ядене.

5. Двайсет грама сух, стрит бял смил се залива с 450 мл вряла вода, вари се в затворен емайлиран съд 5 минути, кисне в него 2 часа и се прецежда. Пие се три пъти дневно по 150 мл, 30 минути преди ядене.

6. Три средно големи ябълки, нарязани на ситно заедно с кората и семките, се варят 15 минути в 1 л вода, прецеждат се и течността се пие по малко през деня вместо вода.

7. Една супена лъжица ленено семе се изяжда сутрин и вечер с чаша вода или прясно мляко.

8. Прави се запарващ компрес на пикочния мехур с хвощ. Две пълни шепи с хвощ се загряват на пара в цедка или на тензух в тенджера с вряла вода до омекване. След това се поставя на половината на ленена или памучна кърпа, тя се сгъва на две и се поставя над мехура. Отгоре се слага найлон и се превързва с топла кърпа. Ако се прави през деня, компресът стои от 2 до 4 часа, а ако се прави вечер преди лягане, стои през цялата нощ.

9. Горещи бани на половината или на цялото тяло с хвощ (бъбреците да са покрити от горещата вода). Сто грама хвощ се накисват вечерта в 5 л студена вода, сутринта се загрява до кипване, прецежда се и се излива във водата във ваната. Продължителността на банята е 20 минути. По време на банята да се изпие 1 чаша предварително приготвен чай от една лъжичка хвощ, запарен с 250 мл вряла вода, киснал в нея 2-3 минути и прецеден след това. Тялото да не се подсушава след банята, а да се облече в топъл халат или да се увие в топла хавлия и да се легне в леглото, като се завие с одеяло. 10. Пиене на сок от лимони. Вечер преди лягане да се изпива сокът от един лимон, подсладен на вкус с пчелен мед. 
Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА