Лупус (Вълчанка)

Латинското название на болестта лупус (вълк) е дадено от медицинската школа в Салерн (Италия), където под тази дума са разбирали разнородни язвени и деструктивни процеси по лицето, наподобяващи обезобразявания след ухапване от вълк.

Лупусът е автоимунно заболяване, при което имунната система разрушава здрави клетки в различни органи и системи, вместо да атакува външни патогени.

Признаци на системен лупус: зачервяване, оток и загрубяване на кожата, симптоми от възпалителни заболявания - артрит, плеврит, нефрит; разрушаване на кръвни клетки, нарушения на нервната система и на имунната система. 

Общи препоръки при Лупус : 

1. Болните от лупус да не се излагат на слънце.

2. Да не се претоварват физически.

3. Да избягват стресови състояния.

Рецепти от народната медицина при Лупус :

1. Изпълнение на рецептата на Петър Димков за еритемен лупус („Българска народна медицина“, том III, БАН, 1993, стр. 471-472).

2. Прави се билкова смес от змийско мляко 3 части, коприва и теменуга по 4 части и се разбърква добре. Вечерта 3 супени лъжици от сместа се пускат в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта на следващия ден запарката се прецежда и се изпива на три пъти през деня, 30 минути преди всяко ядене.

3. Прави се билкова смес от змийско мляко и невен - по 3 части и по 4 части камилски бодил, коприва, корени от репей, корени от божур и корени от лечебна дин- ка. Билките се разбъркват добре. Три супени лъжици от сместа се поставят в емайлирана тенджера и се заливат с 600 мл вода. Вари се 30 минути на слаб огън при затворен капак и се оставя да кисне във водата още 30 минути. Прецежда се и се пие по 200 мл три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене.

4. Сутрин и вечер поразените места да се мажат със сок от алое или от змийско мляко. 
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни