Лумбаго, ишиас, радикулит

Лумбагото (болка в кръста) най-често е резултат от мускулно или ставно разтежение.

Ако обаче се появят повишена температура, загуба на тегло, нарушения в чувствителността и движенията, трябва да се потърси причината и да се проведе адекватно лечение.

Ишиасът е натоварване или възпаление на седалищния нерв, което се проявява с болка в поясния отдел, най- често с разпространение към единия крак.

Основни причини за ишиас са: шипове, дискови хернии, постоянно физическо натоварване на гръбначния стълб и др. 

Радикулитът е възпаление или дразнене на коренчетата на периферните нерви, излизащи от гръбначния мозък. 

Различават се шиен, раменен, гръден и поясно-кръстов радикулит. Обикновено се причинява от простудни фактори, дискови хернии, шипове, травми на прешлени, метастази при онкологични заболявания и др.

Общи препоръки при Лумбаго, ишиас, радикулит :

1. Избягване на резки движения, тежко физическо натоварване и студени течения.

2. Да се спи на твърдо легло.

3. Лечение с билки и други природни средства.

Рецепти от народната медицина при Лумбаго, ишиас, радикулит :

1. Лечение с коприва. Леко натриване на болезнените места със снопче от прясна коприва, от външното кокалче на ходилото до ханша, след това по вътрешната страна на крака отгоре надолу до вътрешната част на ходилото. Същата процедура се прави и на другия крак. След това се натриват болезнените места на кръста и гръбнака. Прави се сутрин и вечер. След процедурата обработените места се напудрят.

2. Разтриване на болните места с масло от жълт кантарион, което се приготвя по следния начин: Цветовете от билката се пускат в стъклен буркан, без да се тъпчат, докато бурканът се напълни. След това се заливат със зехтин. Бурканът се затваря добре и се оставя на слънце през топлите месеци или на топло (до печка или радиатор) през зимата. След 15 дни маслото придобива червен цвят и се прецежда през плътна кърпа. Цветовете също се изстискват през кърпата. Маслото се налива в стъклени шишенца и се държи на тъмно. Разтриването с масло се прави сутрин и вечер или поне веднъж дневно - вечерта.

3. Пиене на чай от камшик. Една чаена лъжичка от билката се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея три минути и се прецежда. Пие се сутрин и вечер по една такава доза, 30 минути преди ядене.

4. Пиене на чай от билкова смес: корени от девесил, коприва и градински чай (салвия) в равни части. Три супени лъжици от сместа се пускат вечерта в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се изпива по 200 мл на три пъти през деня, 30 минути преди всяко ядене.

5. В емайлирана тенджера се налива 500 мл бяло вино, 3 супени лъжици олио и се пускат 3 супени лъжици мащерка. Варят се 15 минути при затворен капак и се прецеждат. Течността се втрива в болните места вечер преди лягане и те се увиват през нощта с вълнени дрехи (шалове, жилетки и др.).

6. Три супени лъжици шишарки от хмел се пускат вечерта в термос и се заливат с 800 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се изпива по 200 мл на три пъти през деня, 30 минути преди ядене, а останалите 200 мл и остатъците от шишарките се използват за топъл компрес на болните места.

7. Лечебна гимнастика на гръбнака и гръбначната мускулатура.

8. Лечение с пчелна отрова (прилага се само при хора, които не са алергични към нея). Първия ден се поставя една пчела на сакрума (кръстната кост), след това всеки ден пчелите се увеличават с по една на ден, докато станат 20 на двайсетия ден. Следващите 20 дни се намаляват по една на всеки ден, докато на четиридесетия ден се поставя една пчела. Всеки ден пчелите се поставят на различни места върху кръстната кост и по задните части. Пчелите се ловят безопасно от лекуващото лице на място, където пият вода. Пчелата се хваща с два пръста (палеца и показалеца) за двете крилца и се поставя на избраното място, за да го ужили. След една минута жилото се хваща и се хвърля. Това е много стара българска народна рецепта, която лекува бързо и сигурно най-острите заболявания от ишиас, радикулит и лумбаго. В никакъв случай не трябва да се прилага на хората, алергични към пчелна отрова, защото може да има фатални последствия. Изследването за алергия към пчелна отрова може да се извърши в алергологичен кабинет.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА