Лош дъх от устата

Лошият дъх в устата може да се дължи на проблеми в устната кухина - пародонтоза, кариеси, лошо уплътнени коронки и мостове; заболявания на храносмилателната система (гастрит, запек); придружаващи заболявания - диабет, цироза; консумация на алкохол, тютюнопушене и т.н.

Общи препоръки при лош дъх :

Редовно миене на зъбите, изплакване на устата, смучене на ментови бонбони и др. Поддържане на добра хигиена на устната кухина и своевременно решаване на стоматологични проблеми. Унищожаване на бактериите в устната кухина чрез изстъргване на горната и страничните части на езика със сребърна или посребрена лъжица (древноин- дийски метод). За същата цел може да се използва подходяща четка за зъби или собственоръчно направено приспособление от меден лист с формата на подкова и с добре заоблени краища. И в трите случая изстъргването на езика се извършва отвътре навън.

Рецепти от народната медицина при Лош дъх :

1. Една чаена лъжичка пелин се залива с 250 мл вряла вода и се захлупва за 45 минути. Прецежда се и се охлажда. Използва се за промиване на устата до 6 пъти дневно.

2. Една супена лъжица мента се залива с 500 мл вряла вода и се захлупва за един час. Прецежда се и се използва за промиване на устата през деня.

3. Двайсет грама иглички от бяла ела се заливат с 500 мл вряла вода и се захлупват за един час. Прецежда се и се използва за промиване на устата през деня.

4. Петнайсет грама семена от кимион се заливат с 250 мл вряла вода и се захлупват за един час. Прецежда се и се използва за промиване на устата през деня.

5. Сутрин се ядат захаросани семена от анасон и ре- зене и ядки от орехи.

6. Двайсет-трийсет капки спиртен извлек от жълт кантарион се пускат в 100 мл вода. Разбъркват се и се използват за изплакване на устата.

7. Пиене на чай от изсушени плодове от шипки.

8. Пиене на брезов или кленов сок.

9. Натриване на венците е пресен сок от бял равнец.

10. Язви на венците се мокрят със сок от ряпа или се налагат със смес от настъргани сурови моркови и картофи три пъти през деня.

11. Приемане по една таблетка активен въглен дневно.

12. Използване на джинджифил за подправка.Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА