Лош дъх от устата

Лошият дъх в устата може да се дължи на проблеми в устната кухина - пародонтоза, кариеси, лошо уплътнени коронки и мостове; заболявания на храносмилателната система (гастрит, запек); придружаващи заболявания - диабет, цироза; консумация на алкохол, тютюнопушене и т.н.

Общи препоръки при лош дъх :

Редовно миене на зъбите, изплакване на устата, смучене на ментови бонбони и др. Поддържане на добра хигиена на устната кухина и своевременно решаване на стоматологични проблеми. Унищожаване на бактериите в устната кухина чрез изстъргване на горната и страничните части на езика със сребърна или посребрена лъжица (древноин- дийски метод). За същата цел може да се използва подходяща четка за зъби или собственоръчно направено приспособление от меден лист с формата на подкова и с добре заоблени краища. И в трите случая изстъргването на езика се извършва отвътре навън.

Рецепти от народната медицина при Лош дъх :

1. Една чаена лъжичка пелин се залива с 250 мл вряла вода и се захлупва за 45 минути. Прецежда се и се охлажда. Използва се за промиване на устата до 6 пъти дневно.

2. Една супена лъжица мента се залива с 500 мл вряла вода и се захлупва за един час. Прецежда се и се използва за промиване на устата през деня.

3. Двайсет грама иглички от бяла ела се заливат с 500 мл вряла вода и се захлупват за един час. Прецежда се и се използва за промиване на устата през деня.

4. Петнайсет грама семена от кимион се заливат с 250 мл вряла вода и се захлупват за един час. Прецежда се и се използва за промиване на устата през деня.

5. Сутрин се ядат захаросани семена от анасон и ре- зене и ядки от орехи.

6. Двайсет-трийсет капки спиртен извлек от жълт кантарион се пускат в 100 мл вода. Разбъркват се и се използват за изплакване на устата.

7. Пиене на чай от изсушени плодове от шипки.

8. Пиене на брезов или кленов сок.

9. Натриване на венците е пресен сок от бял равнец.

10. Язви на венците се мокрят със сок от ряпа или се налагат със смес от настъргани сурови моркови и картофи три пъти през деня.

11. Приемане по една таблетка активен въглен дневно.

12. Използване на джинджифил за подправка.Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни