Левкемия

Левкемията е злокачествено заболяване на костния мозък, при което е нарушено образуването на левкоцити (белите кръвни телца). 

Причини за Левкемия:

Има различни теории, които се основават на генетични фактори, имунни фактори, йонизиращи лъчения, инфекции, интоксикации и др.

Различават се остра и хронична левкемия.

При остра форма на заболяването в костния мозък и в периферната кръв има незрели левкоцити. Най-честите признаци са: повишена температура, втрисане, обща слабост, безапетитие, склонност към кръвоизливи и инфекции, язви в устната кухина и др. Въпреки лечението някои случаи с остра левкемия могат да завършат фатално.

При хронична форма на левкемия се откриват голям брой бели кръвни клетки от определен вид както в костния мозък, така и извън него - в черния дроб, далака, лимфните възли и в други органи. Началото на заболяването е постепенно - с отпадналост, безапетитие и леко повишена температура. По-късно се появяват главоболие, костни и неврологични болки, кръвотечения.

Общи препоръки при Левкемия :

1. Да не се ядат тлъсти, консервирани и пушени меса, месни бульони, сланина, яйца, грах, зелен и зрял боб, тлъста риба. Захарта да се замени с пчелен мед или с мед от диня (рецептата за приготвяне на мед от диня е дадена в края на тази глава).

2. Да се консумират червено цвекло, червено зеле, картофи, зелен грах, моркови, орехи, елда (гречка), пъпеши, тикви, дини, ябълки и ябълков сок, чесън, хрян, изсушени плодове, сироп от бъз (нисък храст с черни плодчета). Да се спазва млечно-растителна диета.

3. Да се използват лечебните растения алое, бреза, хвощ, невен, бял равнец, червена боровинка, кръвен здравец, жен-шен, червени плодчета от калина, ливадна детелина, репей, трепетлика, иглика, бял божур, бял смил, лале, трицветна теменуга, цветен прашец, камилски трън, змийско мляко, слез, камшик, волски език, зайча стъпка, мечо грозде, пача трева, ранилисг, синя тинтява, цвят от акация, жълт кантарион, лайка, мента. живовляк, листа от горски ягоди, великденче, енювче, пелин, коприва, глухарче и др.

Рецепти от народната медицина при Левкемия :

1. По 4 чаени лъжички коприва, змийско мляко и нарязани на ситно млади клонки от бъз (дърво) се заливат с 2 л вряла вода, киснат в нея 3 минути и се прецеждат в термос. Цялата течност се изпива на малки порции през деня. Добре е в термоса да се добавят и 2 супени лъжици шведска горчивка (от аптеката).

2. Вечерта една чаена лъжичка ситно надробени корени от аир се заливат с 200 мл студена вода. Сутринта течността се загрява леко и се прецежда. Изпива се на 6 пъти на равни части, преди и след всяко ядене.

3. Желателно е да се правят билкови бани 3 пъти седмично през ден. За целта от предната вечер 200 г изсушена мащерка се залива в кофа със студена вода. На следващия ден студеният билков извлек се прецежда и се налива в приготвената топла вода във вана с температура 38°С. Билката се запазва и може да се използва още 2 пъти по същия начин. Банята трае 20 минути. След излизане от ваната тялото не се изтрива, а се завива в топла хавлия или се облича с топъл халат и се ляга в леглото за затопляне и подсушаване. Забележка: Процедурите 1, 2 и 3 продължават по 1 месец, след което се пристъпва към следващите процедури.

4. Чай от вратига. Приготвяне и употреба: една супена лъжица изсушени цветове от вратига се заливат с 450 мл вряла вода и се оставят да киснат в нея 2 часа. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно на равни части, 30 минути преди всяко ядене. Пие се до оздравяване.

5. Три средно големи глави чесън се изчистват, нарязват се, заливат се с 300 мл вряла вода и врат на водна баня 30 минути. След като изстине, течността с прецежда и се изпива на 3 пъти през деня, 30 минути преди ядене. Ако стомахът и червата на болния са чувствителни към чесън, може да се добавя мед на вкус. Пие се 10 дни, почива се 10 дни и се повтаря до излекуване.

Рецепта от тибетската народна медицина при Левкемия :

С тънка, дълга стъклена или прозрачна пластмасова тръбичка се изсмуква пчелно млечице от пчелни пити с пило (от 4-5 килийки) и се слага под езика на болния сутрин и вечер. Чрез тази процедура бързо оздравяват и безнадеждно болни. Рецептата може да се изпълни, ако близки роднини или приятели на болния имат кошери и могат да го приемат при себе си за срока за лечението, тъй като пчелното млечице трябва да бъде прясно. Има още една тибетска рецепта, по-лесно изпълнима. Правят се ръжени питки от трици, които  се ядат с многоцветен (полифлорен) мед в съотношение 6:2, напр. 6 г питка, 2 г мед.

Рецепта от руската народна медицина:

Прави се билкова смес от горчив пелин, невен, орехови листа, корени от глухарче (радика) и коприва в съотношение 2:3:4:4:4 (в грамове, например 20-30-40-40- 40 г.). Три супени лъжици от билковата смес се пускат в емайлирана тенджера, заливат се с 600 мл студена вода и се варят 30 минути при затворен капак. Свалят се от котлона и се прецеждат. Течността се изпива на 4 равни части по 150 мл, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта.

Рецепта за производство на мед от диня:

Прясната диня съдържа фолиева киселина, която участва в кръвотворната дейност. Тя съдържа и голямо количество лесно усвоимо желязо.


Медът от диня е полезна храна за онкологично болните, защото е богат на лесно усвоими фруктоза, глюкоза, макро- и микроелементи. Прави се много лесно от зрели сладки дини. Меката част на плода се нарязва на дребно, прекарва се през сито или гевгир, прецежда се през два слоя марля и се слага на огъня. Пяната, която се отделя при варенето, се маха, сокът отново се прецежда и се вари на тих огън до сгъстяване, като непрекъснато се бърка с дървена лъжица или лопатка. Когато количеството на сока намалее 5-6 пъти, с капка се проверява, дали медът е готов. Съхранява се в стъклени буркани, които не се затварят херметично. Може да се завързват отгоре и с парче чист плат.

Преди хиляди години древните китайски и тибетски лечители са дошли до извода, че когато човек се разболее, трябва да се лекуват цялото му тяло и душата му, за да се освободи  от  налегналата  го   болест.  Световноизвестният  природолечител  Луи  Куне считал, че връх на глупостта е да се лекува отделен орган, тъй като по негово дълбоко убеждение всички болести се дължат на една и съща причина: замърсяване на организма с вредни вещества.

Дипломираният английски лекар д-р Джон Армстронг, живял и работил през ХХ-ти век, напуснал работата си в клиниката и до края на живота си много успешно лекувал хиляди пациенти, болни от тежки заболявалия, в това число и от рак, с помощта на известния от древността метод на лечение на целия организъм с пиене на собствена урина и разтриване с нея на цялото тяло, съчетано с разумно гладуване под лекарско наблюдение.

Той е лекувал и болни от левкемия по същия начин, в това число и безнадеждно болни. Един такъв случай е излекувал по следния начин: болният е гладувал няколко пъти по 1 седмица с прекъсвания, като през времето на гладуването е пиел само собствена урина и чиста студена вода.

През това време близките му са разтривали тялото му с урина, престояла на слънце в стъклено шише. След всяко гладуване се е захранвал постепенно и се е хранел с пресни плодове (ябълки, портокали и банани), със салата от домати, зеленчуци (варени на пара), картофи, прясно (неварено, непастьоризирано) мляко и мед, като храната била в ограничени количества.

По-късно му било разрешено да яде приготвени на пара риба, месо и други храни. Спазвал е добре балансирана диета, без да употребява консервирано и повторно стоплено месо.

След по-малко от 100 дни безнадеждно болният човек бил напълно здрав и отново тръгнал на работа. Д-р Армстронг обръща внимание на болните, че и след като са се излекували напълно от тежките си заболявалия, следва да се придържат към здравословен начин на живот и по- специално към нормално здравословно хранене, (вж. Част II, Уринотерапия, стр. 459)


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА