Ларингит (Възпаление на гръкляна)

Ларингитът е възпалително заболяване на лигавицата на ларинкса (гръкляна), което може да протече самостоятелно или да бъде част от инфекции на горните дихателни пътища. Различават се остър и хроничен ларингит.

Острият ларингит най-често е следствие от инфекции и възниква при грип, остри респираторни заболявания и др. Той може да бъде и симптом на остри инфекциозни заболявания. Проявява се с усещане за сухота и дразнене в гърлото, а по-късно - със суха кашлица.

Хроничният ларингит се развива след често повтарящи се остри ларингити. Предразполагащи фактори са тютюнопушене, употреба на алкохол, замърсена работна среда.

Основни симптоми на хроничния ларингит са проблеми с гласа (дрезгав глас, загуба на гласа) и суха кашлица.

Препоръки при Ларингит (Възпаление на гръкляна) :

1. Да се избягва преохлаждане на организма.

2. Храната да е топла и да не дразни гърлото.

3. Млечно-растителна диета.

4. Да се спрат цигарите и употребата на алкохол.

5. Да се използват различни билкови смеси.

Рецепти от народната медицина при Ларингит (Възпаление на гръкляна):

1. Две супени лъжици от билкова смес: по 100 г градински чай и цвят от глог вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Сутринта се прецежда; пие се по 125 мл 4 пъти на ден.

2. Две супени лъжици от билкова смес: по 100 г лайка и градински чай вечерта се сипват в термос и се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие на малки порции през целия ден.

3. Две супени лъжици от билкова смес: 100 г ружа и 75 г самобайка вечерта се поставят в термос и се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 125 мл четири пъти на ден.

4. Петдесет грама корени от бедреница се заливат с 500 мл водка. Оставя се да престои 10 дни на тъмно и топло място, като периодично се разклаща. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица три пъти на ден, заедно с 1 чаша липов чай.

5. Две супени лъжици от билкова смес: по 100 г ме- дуница и коприва вечер се поставят в термос и се заливат с 2 чаени чаши вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 125 мл четири пъти на ден, 30 минути преди ядене и веднъж по-късно вечерта.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА