Климактериум при жените (Критическа възраст)

Климактериумът при жените настъпва най-често между 45- и 55-годишна възраст. Той е следствие на хормоналните промени в организма поради затихване на функциите на яйчниците.

Признаци на климактериум :

нередовен или по-рядък менструален цикъл, „горещи вълни“, изпотяване, повишена раздразнителност, умора, безсъние, болки в гръбначния стълб и др. Възможни са разстройства във функционирането на щитовидната жлеза, увеличаване на телесното тегло и промяна на кръвното налягане. Повечето оплаквания изчезват след пренастройката на организма и постигането на ново хормонално равновесие.

Общи препоръки при климактериум:

1. Да не се изпада в паника. Да се приеме, че климактериумът не е заболяване, а естествен период в живота на жената, свързан с възрастта.

2. Да се води природосъобразен начин на живот: хранене, разходки на чист въздух, водни процедури, пиене на билкови чайове и др.

Рецепти за намаляване на симптомите на климактериум:

А. Използване на „факирски игли“ (бодлива рогозка, иглов апликатор). Те подобряват общото състояние. В София се продават в Централни хали, магазин „Самоздрав“, накрая на партера вляво. Един иглов апликатор с размери 22x33 см с 60 плочки по 16 игли, или общо 960 игли, струва 15 лева. Ляга се с гърба или с долната част на корема върху апликатора, като трябва да има директен контакт между иглите и кожата. Колкото по- добре се отпуснете върху апликатора, толкова по-бързо се постига лечебният ефект. Процедурата трае 30-40 минути. След завършването й зачервените места се разтриват с масло от жълт кантарион, което се прави по следния начин: в стъклен буркан с капачка на винт се пуска нарязан жълт кантарион, докато се запълни 3/4 от обема на буркана, без да се тъпче билката. След това бурканът се пълни със зехтин до капачката и се оставя за две седмици на топло и тъмно място, като всяка вечер се разклаща добре. Полученото масло се прецежда през кърпа и се държи в хладилник или на хладно място.

Б. Двайсет грама нарязани стръкове от змийско мляко се заливат с 250 мл вряла вода, оставят се да киснат 2 часа и се прецеждат. Приема се по една чаена лъжичка 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

В. Приготвя се спиртен извлек от риган. Десет грама риган се заливат със 150 мл ракия 50° или водка и се държат на топло и тъмно място две седмици, като всяка вечер се разклащат добре. След това се прецежда. Приема по 30 капки 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене с малко вода.

Г. Три супени лъжици цвят и плодове от глог се заливат с 3 чаши вряла вода, сипват се в термос, в който киснат 2 часа и се прецеждат. Приема се по една чаша 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

Д. Прави се билкова смес от градински чай, лайка и листа от къпина в равни части, нарязани ситно. Три супени лъжици от сместа се пускат вечерта в термос и се заливат с 3 чаши вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по една чаша три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

Забележка:

1. Една чаена чаша съдържа 250 мл течност.

2. Една и съща билка или смес от билки не бива да се използва без прекъсване повече от един месец.

3. В даден ден могат да се използват „факирските игли“ и една от другите рецепти по избор. 
 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА