Кошмарни сънища (кошмари)

Кошмарните сънища най-често са следствие от нервно-психично претоварване.

Общи препоръки:

1. Водене на спокоен живот: работа, почивки, всеки ден разходки на чист въздух, а през почивните дни разходки сред природата.

2. Нормално хранене без преяждане.

3. Избягване на продължително гледане на телевизия, седене пред компютър, продължителни безсмислени разговори с мобилни телефони.

4. Въздържане от участие в чести и безсмислени спорове.

5. Повече общуване с приятни хора, четене на интересни книги, слушане на приятна музика.

Рецепти от народната медицина:

1. Пиене на чай от дилянка (валериана). Приготвя се от две чаени лъжички ситно надробени корени от билката, които се заливат с 250 мл вряла вода, престояват в нея 3 минути и се прецеждат. Приема се по една супена лъжица, 30 минути преди ядене. Ако се налага да се дава на деца, да се приема по същия начин, но дозата да се намали на една чаена лъжичка. При особено силна възбуда да се приема по 1/3 до 1/2 чаша чай, 2-3 пъти дневно.

2. Пиене на студен извлек от дилянка. Една супена лъжица ситно надробени корени от билката се заливат сутринта с 250 мл студена вода. На следващия ден сутринта студеният извлек се прецежда и се изпива на три равни части през деня, 30 минути преди ядене.

3. Пиене на спиртен извлек от дилянка, купен от аптеката. Приема се сутрин и вечер по 20-50 капки в малко вода.

4. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от 6 части цвят от лайка, 4 части корени от дилянка и една част плодчета от кимион. Една супена лъжица от сместа се залива с една чаша вряла вода, кисне в нея 20 минути и се прецежда през марля. Пие се сутрин и вечер по половин чаша, 30 минути преди ядене.

5. Приготвя се успокояващо и релаксиращо етерично масло от билкова смес от по две части маточина и лайка и от по една част босилек, портокал и лавандула. Билките и портокалът се нарязват на ситно и се сипват в стъклен буркан. Заливат се със зехтин и се държат на слънце при затворен капак в продължение на 10 дни. След това маслото се прецежда, налива се в стъклено шише и се съхранява в хладилник. Използва се за вдишване и ароматизиране на спалнята преди сън.Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни