Контузии без разкъсване на кожата (растежения)

Разтежението е вид травма, при която тъканите за определено време се обтягат прекомерно, но приложената сила не е достатъчна, за да наруши целостта им.

Симптомите най-често са болка, подуване, слабост и намалена функционалност на съответната група мускули. Често се наблюдават малки кръвоизливи по повърхността на кожата. Разкъсването на мускул или сухожилие се причинява от травми. Степента на действие е тази, която разделя двете състояния.

Разкъсванията биват непълни и пълни. При първия тип увреждане има частично прекъсване целостта на мускулните влакна или сухожилието. Ако е настъпило пълно разкъсване на мускул, двата му края се отделят един от друг. По-късно на това място се образува херния.

Симптомите наподобяват тези при разтежение, като в допълнение могат да настъпят и обилни кръвоизливи (значително по слаби при засягане на сухожилията) и сериозно ограничение на подвижността. Кръвоизливите личат по повърхността на кожата, но могат да проникнат и в съседните стави, което допълнително затруднява движенията. При разкъсване на сухожилията картината е подобна, с тази разлика, че функционалната недостатъчност е силно изразена.

Препоръки и рецепти от народната медицина:

1. Покой, студени компреси през първите едно-две денонощия.

2. Налагане с пресни листа от живовляк.

3. Налагане със запарени листа от черен оман. Листата се поставят на кърпа, залепват се на контузеното място и се превързват с бинт или кърпа.

4. Налагане на контузеното място със запарени листа от градински чай или с кърпа, напоена със студен извлек от градински чай в разреден оцет (в съотношение оцет към вода 1:5). Листата от градинския чай се заливат вечерта с оцетната вода и на сутринта студеният извлек се прецежда. Кърпата се натопява в извлека и след това се изцежда, преди да се постави на удареното място. След това се покрива с найлон и се превързва.

5. Налагане на контузените места с шведска горчивка.

6. Налагане на контузените места с листа от прясно зеле (ако са груби, да се нарежат на ситно).

7. Налагане на контузените места с настъргани картофи и червен лук.

8. Налагане на контузените места с настъргани моркови.

9. Налагане на контузените места с настъргано червено цвекло.

10. Преди лягане разтриване със смес от пчелен мед, сок от ряпа, гроздова ракия и сол в равни части.

11. Пиене на билков чай от добре разбъркана билкова смес от бял равнец и живовляк в равни части. Вечерта три супени лъжици от сместа се заливат в термос с 600 мл вряла вода. Сутринта чаят се прецежда и се изпива на три пъти през деня по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

12. При травми по цялото тяло - увиване в пресни агнешки или овнешки кожи, които се залепват към контузените места. Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА