Кокалчета на палеца на крака

Това е придобита деформация, която най-често е свързана със спадане на напречния свод на ходилото поради носене на неподходящи обувки. Костите на палеца започват да изпъкват встрани от нормалната ос на пръста и се образува подутина в основата на палеца. Постепенно започват болки в тази област при носене на обувки. По-късно деформацията на палеца на крака се придружава от формиране на кокалче (екзостоза) в резултат на постоянно дразнене и натъртване на костта в тази област.

Рецепти от народната медицина:

1. Намазват се с мед, върху който се залепват изсушени листа от тютюн или ситен тютюн от разрязани цигари. Върху тях се прави превръзка, която се държи, докато медът се поеме от кожата и сместа изсъхне. При нужда се повтаря няколко пъти.

2. Горещи бани на краката с 1 кг прясна овесена слама, сварена в една кофа вода в продължение на 10 минути. Баните продължават 30 минути.

3. Увиване на болните стави със свежи листа от репей, като гладката им страна се поставя върху кожата. Още по-добре действат запарени корени от репей, стрити на каша, намазана на кърпа и залепена на болното място. Превръзката се държи 2 часа, след което болните места се увиват за затопляне и се обуват топли чорапи за през нощта.

4. Пиене на отвара от 1 супена лъжица надробени корени от репей, варени 30 минути на водна баня в 250 мл вода и прецедени. Дозата се разпределя на три части и се пие 30 минути преди всяко ядене. Вместо да се варят, същата доза ситно надробени и счукани в хаванче корени могат да се заливат от вечерта с 250 мл преварена и охладена вода, да се захлупват в тенджера до сутринта и да се прецеждат. Пие се по Уз от течността, 30 минути преди всяко ядене.

5. Мазане на болните места с мехлем от корени от репей три пъти дневно. Приготвя се отвара от 4 супени лъжици ситно надробени и смелени корени от репей, които се варят в 1 л вода, докато водата остане половин литър. Отварата се прецежда и се съхранява в хладилник. Мехлемът се приготвя от 1 лъжица затоплена отвара и 4 лъжици загрято краве масло, които се размесват добре и се изсипват в бурканче от козметичен крем или в малко стъклено бурканче.

6. Компреси на болните места със загрети на пара свежи брезови листа. Компресите се държат 3 пъти дневно по 2 часа или се правят преди лягане и се държат през цялата нощ.

7. Мазане на болните места с мехлем от 400 г стопена свинска мас и 40 г брашно от синапено семе, разбъркани добре. След поемането на мехлема от кожата, болните места се загряват с кърпи, потопени във вряла вода и изцедени след това.

8. Разтриване на болните места с чист бензин три пъти дневно, с шведска горчивка или със спиртен извлек от кализия.

9. Разтриване на болните места с ябълков оцет, а след изсъхването на кожата - с йодна тинктура. Когато йодът изсъхне, на болното място се поставя сребърна монета или пластинка от сребро и се превързва добре с бинт. Процедурите се правят преди лягане, а превръзката се оставя през цялата нощ.

10. Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене, се поглъща по 1 лъжица мед с едно парченце чист бял тамян, колкото лещено зърно, увито в топче от хляб (за да не докосва емайла на зъбите, който се разрушава от съприкосновението с тамяна). След това се изпива 1 чаша чай от коприва, приготвен от една чаена лъжичка изсушена коприва, която се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда.

11. Два часа след всяко ядене се изяжда 1 супена лъжица смес от 500 г глюкоза или пчелен мед, 3 големи лимона, смелени заедно с корите (без семките) и Юг валерианова тинктура (от аптеката).

12. Мазане на болните места с мехлем от черен оман, който се приготвя от 200 г свинска мас и 200 г изсушени корени от билката, които се надробяват и смилат на брашно. Маста се загрява в тенджера, в нея се изсипва брашното от черен оман и се вари 5 минути на слаб огън, като постоянно се разбърква с дървена лопатка или лъжица. След това тенджерата се сваля от печката и се оставя затворена за 24 часа. Мехлемът се загрява отново и се налива в малки бурканчета от козметични кремове или в стъклени бурканчета с капачки. Съхранява се в хладилник. Болните места се намазват три пъти дневно с него.


 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА