Катаракта (Сиво перде на окото)

Катарактата е очно заболяване, което се характеризира е потъмняване на лещата на окото и което може да доведе до ослепяване. Най-често се среща при възрастни хора - т.нар. „старческо перде“. Когато се установи в по- млада възраст, може да бъде в резултат на диабет, травма, хронично очно възпаление и т.н. Среща се и вродена катаракта. Катарактата обикновено е безсимптомна и се установява, след като настъпи нарушение на зрението. 

Към най-честите симптоми се отнасят: неясно виждане като през водопад, двойно виждане, дразнене от ярки светлини. За предотвратяване и забавяне развитието на катаракта се препоръчва растително-млечна диета с употреба предимно на червени и оранжеви плодове и зеленчуци, как- то и прием на растителни протеини в по-големи количества - кълнове от грах, соя, елда и други полезни храни, богати на витамин А, С, Е, лутеин и зеаксантин, речни змиорки, мляко, варени яйца, ядки, слънчогледови и тиквени семки и др.

Рецепти от народната медицина при катаракта :

1. Мазане на слепоочията със смес от мед и сок от червен лук в съотношение 1:1.

2. Често мокрене на клепачите при затворени очи е шведска горчивка.

3. Вкарване с показалеца в ъгълчетата на очите при затворени очи на капки от спиртен извлек от змийско мляко. Най-добре е да имате саксия с тази билка вкъщи. Тогава винаги може да откъснете от нея пресен лист, да го измиете, да го разтриете между палеца и показалеца и с мокри пръсти да вкарате пресен сок в ъгълчетата на затворените си очи.

4. Пиене по 10-15 капки от пресен сок или спиртен извлек от змийско мляко в малко вода, 3 пъти дневно. Изцеденият пресен сок от змийско мляко е годен да се използва до 6 месеца, ако се съхранява в стъклено шише в хладилник.

5. Мазане на затворените клепачи с изцеден сок от пресен корен от аир. Може да се купи и изсушен корен от билкова аптека, да се натроши и да се накисне от вечерта в студена вода. На другия ден се филтрира, затопля се малко и се използва по същия начин.

6. Компреси на затворените очи в легнало положение с шведска горчивка. Чисто памучно парче плат се натопява в течността, изцежда се, поставя се върху затворените очи и се покрива с плътна кърпа. Компресът се държи 20 минути. Добре е да се прави по един път всеки ден.

7. В 100 мл преварена вода се сипва 60 г мед и се разбъркват добре. Всяка вечер с капкомер се капват по 3-4 капки в двете очи.

8. Последователно се изпиват 1 опаковка сок от алое вера (500 мл) и 1 опаковка лиций (годжи бери) - продават се в аптеките.

9. Налагане на затворените очи с тънки резенчета от пресни картофи.

10. Измиване на очите с добре прецедена отвара от лайка.

11. Промиване на очите с пресен филтриран сок от лоза след резитба.

12. Пиене на компот от дренки.

13. Промиване на очите с вода от извора, източно от село Железница, Софийско. Промивките се извършват в легнало положение на гръб, с помощта на чашки. За целта могат да се използват специални чашки, които се продават в санитарните магазини, но могат да се използват и други малки чашки от по-дебело стъкло. Чашките не се препълват и се поставят на очите в седнало положение. След това се ляга, като чашките се крепят с двете ръце към очите, за да не изтече водата. Промиването се извършва за около 30-40 минути, 2-3 пъти на ден. Очите задължително се държат отворени във водата.

14. Промиване на очите със собствена урина всеки ден сутрин и вечер, с чашки или с плискане с ръце.

15. Прави се добре разбъркана билкова смес от по 100 г ситно нарязани листа от ранилист и листа и цветове от червен кантарион и 200 г листа и цвят от очанка. Четири супени лъжици от сместа се пускат в термос и се заливат с 400 мл вряла вода, киснат в термоса 2 часа и сместа се прецежда. С топла запарка се правят компреси на очите в легнало положение сутрин, на обяд и вечер, като се навлажняват кърпички и се поставят на двете затворени очи за 30 минути. След това очите се измиват с топла вода.

16. Промиване на очите с 1% разтвор от спиртен извлек на змийско мляко. Извлекът се прави от измити и нарязани на ситно цветове и стръкове от змийско мляко, които се пускат в стъклен буркан с добра капачка, докато се напълни % от буркана. Билката се залива с домашна ракия 40-50°. Бурканът се поставя на топло и тъмно място за 15 дни и всяка вечер се разклаща. След това извлекът се прецежда, налива се в шише от плодови сокове и се съхранява на тъмно. Запазва лечебните си свойства няколко години. За промиване на очите извлекът се разрежда с дестилирана вода в съотношение 1:100. 
Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА