Жлъчно-каменна болест (Холелитиаза)

Жлъчният мехур е с формата на круша и е изпълнен със сок, който участва в разграждането на мазнините. Едно от основните заболявания на жлъчния мехур е свързано с образуване на втвърдявания, подобни на камъни. По - голямата част от тези камъни (около 4/5) представляват втвърден холестерол, а останалата част - калциеви соли и билирубин (червен пигмент, краен продукт от обмяната на хемоглобина).

Холестеролът се разтваря в алкохол, етер, хлороформ и други токсични разтворители, които не могат да се използват от болните за вътрешна употреба за разтваряне на жлъчните камъни.

Алкохолът не бива да се употребява за тази цел, защото уврежда черния дроб. Като разтворители могат да се използват течности и храни, които са с по - слабо действие, но са безвредни. Подходящи течности са вода (чешмяна, изворна, минерална), чайове от определени билки, пресни  плодови и зеленчукови сокове от лимони, глухарче, ряпа, живовляк и др. От храните се препоръчват ябълки, пъпеши и особено семки от тях, всякакъв вид тикви, пресни краставици, домати, хрян, чесън, червен лук, елда (гречка), магданоз, прясна риба, плодове от шипки, ръжен или пълнозърнест хляб, кафяв ориз, мед, умерени количества краве масло, боб, леща, грах, ядки и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Всеки ден да се изяждат от 5 до 10 измити сурови дръжки от глухарче по време на цъфтежа на растението.

2. Да се консумира салата от глухарчета - цялото растение заедно с варени на пара картофи и полутвърдо сварено яйце.

3. Всеки ден да се изяждат по 8 г добре сдъвкано семе от живовляк и да се пие чай от живовляк. Една чаена лъжичка от изсушената билка се залива с 250 мл вряла вода, кисне 3 минути, прецежда се и се охлажда. Изпива се по една доза три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

4. Шестседмично лечение със сок от ряпа по схема: първият ден, 30 минути преди закуска - 100 мл; всеки следващ ден дозата се увеличава с по 15 мл до края на третата седмица. След това дозата се намалява с по 15 мл до края на шестата седмица.

5. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от по 20 г бедреница, бръшлян,

хмел, камшик, мента и пелин. На един литър ябълково вино се сипват три супени лъжици от билковата смес, варят се в емайлирана тенджера до кипване. Свалят се от печката, киснат 3 минути и се прецеждат. Билковото вино се съхранява в стъклено шише в хладилник. Желателно е всеки ден да се загряват по 9 супени лъжици, да се държат в термос и да се изпива по една лъжица през един час.

6. Сокът от 21 лимона, по 7 лимона всеки ден, се изпива на равни части, на равни интервали от време (през два часа) за три дни.

7. Приготвя се добре разбъркана билкова смес от равни части звъника, червено подъбиче, жълт равнец, живовляк и водно пипериче. Всеки ден се вари по една супена лъжица от сместа в 500 мл вода, в продължение на 30 минути. Отварата се прецежда и се изпива на  три равни части през деня, един час преди ядене,  до изчистване на жлъчния мехур.

8. Вечер един час преди лягане за промиване на жлъчния мехур да се изпие смес от 60 мл зехтин и 60 мл прясно изцеден лимонов сок. След това да се изпие една чаша чай от зърнастец, който има слабително действие.  Приготвя се от една чаена лъжичка от билката, която се вари 10 минути в 150 мл вода и се прецежда. Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)