Микседем : Хипотиреоидизъм или тиреоидит на Хашимото

Микседемът е заболяване на щитовидната жлеза, което се характеризира с трайно намалена до липсваща функция на жлезата. Хипотиреоидизмът бива вроден и придобит.

Причини за Хипотиреоидизъм - тиреоидит на Хашимото :

1. За вроден хипотиреоидизъм - липсваща или недоразвита щитовидна жлеза, генетичен дефект в синтеза на щитовидните хормони, намален прием на йод през бременността;

2. За придобит хипотиреоидизъм - автоимунен тиреоидит на Хашимото (имунната система образува антитела срещу щитовидната жлеза), лечение с радиоактивен йод, оперативно отстраняване на голяма част от щитовидната жлеза (или на цялата жлеза), големи количества тиреоста- тици (лекарства, които намаляват количеството на щитовидните хормони), недостатъчен прием на йод, възпалителни заболявания и др.

Признаци за Хипотиреоидизъм - тиреоидит на Хашимото :

1. При вроден хипотиреоидизъм - слаба подвижност на новороденото, недостатъчно сили за сучене или прием на мляко, голям език, високо тегло при раждането, запек, изоставане във физическото, умственото и психическо развитие и др.

2. При хипотиреоидизъм при възрастни - отслабва физическата, умствената и психическата дейност, лесна уморяемост и апатия, запек, чувствителност към студ, промени в гласа, кожата и ноктите, уголемен език, забавен пулс и промени в кръвното налягане, повишено тегло, променен вкус и обоняние, отоци по цялото тяло, нарушения в либидото и в менструалния цикъл и т.н.

Рецепти от народната медицина при Хипотиреоидизъм - тиреоидит на Хашимото:

1. Триста грама смелени или счукани орехи, 100 г изчистен, сварен на пара и стрит на каша чесън, 50 г смелени на прах плодчета от анасон, 50 г смелени на прах сухи водорасли фукус и ламинария и 1 кг мед се размес- ват добре е дървена лъжица. Съхранява се в хладилник. Приема се 3 пъти дневно по 1 супена лъжица, 30 минути преди ядене.

2. Билкова смес от невен, бял равнец и коприва в равни части се разбърква добре. Една препълнена чаена лъжичка от сместа се залива е 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда. Половината се пие преди ядене, а другата половина - след ядене, като и в двете се добавя по 1 чаена лъжичка шведска горчивка. Пие се 3 пъти дневно преди ядене.

3. Настъргват се 2 супени лъжици сурова тиква, добавят се 1 чаена лъжичка мед и 2 капки йодна тинктура. Разбъркват се добре, разстилат се на марля и се налагат като компрес на жлезата преди лягане. Преспива се е такъв компрес в продължение на 2 месеца.

4. Сутрин и вечер се изяждат по 1 чаена лъжичка ленено семе, счукано на прах и една чаена лъжичка мед в продължение на 2 месеца. Помага при възелчета в жлезата. 5. Една супена лъжица мед и пчелен восък, настърган на ситно, в равни части, се изяжда 30 минути преди всяко ядене в продължение на 1 месец. Помага при възелчета в жлезата.Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА