Кръвоизливи (кървене)

Причини за кървене от белите дробове: туберкулоза, бронхит, пневмония, белодробен абсцес, сърдечносъдови заболявания, чуждо тяло в трахеята и бронхите, травма на гръдния кош, ракови заболявания на дихателната система, след операция на белите дробове.

Причини за кървене от стомаха и хранопровода: язва на стомаха или на дванадесетопръстника, рак на стомаха, разширени вени на хранопровода (варици), ранички на хранопровода поради рефлукс на стомашен сок.

Признаци:

Повръщане на различно количество кръв, прилошаване, причерняване пред очите, виене на свят, задух, безпокойство, блед цвят на лицето, студена пот. Преди започване на повръщането на кръв може да има чувство на тежест и напъване „под лъжичката“, оригване, сърцебиене, съпроводено с чувство на страх, шум в ушите, изстиване на крайниците, болки в областта на стомаха и други. При силен кръвоизлив кръвта излиза от устата и от носа едновременно. Повръщането често предизвиква кашлица, поради което е трудно да се прецени, дали кръвта е от белите дробове или от стомаха.

Важно е да се наблюдава следното:

А. кръвта от белите дробове почти винаги е ясночервена и пенеста като слюнката, смесена е и е малко въздушни мехурчета;

Б. кръвта от стомаха най-често е е по-тъмен цвят, със съсиреци и е примесена е частици от храна.

Причини за кървене от червата: тумор или полипи на дебелото черво, дивертикулит, улцерозен колит или други форми на колит, анални фисури, вътрешни хемороиди, употреба на нестероидни противовъзпалителни средства, нарушения в кръвосъсирването.

Причини за кървене от матката: полипи и туморни образувания на маточната шийка и на маточното тяло, вътрематочна спирала, хормонални нарушения и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Вечерта 3 препълнени чаени лъжички бял имел се заливат със 750 мл студена вода. Сутринта се затопля, прецежда се и се налива в термос, който е изплакнат с вряла вода. Пие се по 250 мл, 30 минути преди всяко ядене.

2. Чай от бял равнец. Три препълнени чаени лъжички от билката се заливат със 750 мл вряла вода; кисне 3 минути, прецежда се и се съхранява в термос. Изпива се по 250 мл, 30 минути преди всяко ядене.

3. Чай от хвощ. Приготвя се и се пие по същата схема както белия равнец.

4. Чай от здравец, коприва и ранилист в равни части. Приготвя се и се пие по същата схема като белия равнец.

5. Чай от мента, градински чай и коприва в равни части. Приготвя се и се пие по същата схема.

6. Чай от овчарска торбичка, мента и коприва в равни части. Приготвя се и се пие по същата схема.

7. Чай от невен, жълта мъртва коприва и пача трева в равни части. Приготвя се и се пие по същата схема.

8. Чай от жълт кантарион, коприва и овчарска торбичка в равни части. Приготвя се и се пие по същата схема.

9. Сто грама ранилист се заливат с 1 л бяло вино. Оставя се да престои 10 дни на тъмно и топло място, прецежда се и се пие по 50 мл три пъти дневно.

10. За кашлица с кръв. Въглени от липа се счукват на прах, взима се една чаена лъжичка и се изсипва в 150 мл прясно мляко. Пие се три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

Лечението продължава от 20 до 30 дни.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни