Кисти на черния дроб и кисти на бъбреците

Кистите на черния дроб и на бъбреците са доброкачествени образувания, които най- често се откриват случайно (напр. при схографско изследване на коремни органи или на скенер). Кистите на черния дроб са непаразитни и паразитни (ехинококови). Кистите на бъбреците се делят на вродени и придобити, на единични и множествени. Кистите на черния дроб и бъбреците протичат безсимптомно, докато са с малки размери. При нарастване на киста в бъбрека може да се появят тежест и болка в поясната област и по- рядко хипертония при притискане на околни кръвоносни съдове. При по-големи кисти или множествени кисти на черния дроб оплакванията могат да бъдат: тежест в областта на черния дроб, гадене, повръщане, оригване, метеоризъм (много газове в червата), диария, загуба на апетит и тегло, обща слабост, изпотяване, повишаване на температурата, жълтеница.

Рецепти от народната медицина:

1. Една шепа листа от чимшир се варят в 1 л вода 30 минути. Киснат още 30 минути, след което отварата се прецежда и се пие по 100 мл три пъти на ден, 30 минути преди ядене в продължение на един месец.

2. Запарващи компреси с хвощ, бял равнец или невен: Билката се запарва в метална перфорирана кошничка над вряла вода в тенджера в продължение на 10-15 минути, докато омекне. Изсипва се на половината на ленена или памучна кърпа, която се сгъва на две и се слага над черния дроб или над бъбреците. Размерът на кърпата трябва да осигури загряване на кожата над съответния орган, а количеството на билката трябва да осигури дебелина на слоя около 3 мм. Същото количество билка може да се използва още 2-3 пъти след загряване по описания начин.

Компресът се покрива с парче найлон и с топла кърпа и се закрепва към мястото така, че болният да може да се движи, без да пада билката. Компресът се държи 2 часа, а ако се прави преди лягане, може да се преспива с него. Ако се наложи да се правят компреси по-дълго от 1 месец, за следващите месеци трябва да се използват други билки: бял равнец, невен и др. Може да се използват и само две билки, като се сменят през месец.

3. Налагане на съответните места над болния орган с каша от живовляк, поставена върху ленена или памучна кърпа, сгъната на две, която се закрепва добре.

4. Двучасови компреси на съответните места с шведска горчивка. Мястото на компреса задължително се намазва със свинска мас, за да не се разранява кожата от спирта. След сваляне на компреса е желателно кожата да се напудря със същата цел.

5. Прави се компрес с питка от смелена хума, вода и няколко капки оцет. Питката се омесва добре и се слага на кожата над съответния орган. Компресът се покрива с кърпа и се държи 3 часа.

6. Три супени лъжици бял равнец се заливат е 1,5 л вряла вода и се запарват 15 минути в затворена тенджера. Прецежда се и се изпива през деня вместо вода.Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА