Загуба на апетит


Апетитът се загубва при заболявания на храносмилателната система, на нервната система, при състояния с повишена температура, прекалена употреба на алкохол, стрес, психическа преумора, онкологични заболявания, туберкулоза и т.н.

Много билки и храни, които съдържат вещества, възбуждащи апетита - аир, хрян, пелин, червен кантарион, синя метличина, пресечка, жълта тинтява, водна детелина, джинджифил, девесил, великденче, сминдух, люляк, градински чай, коприва, листа от орех, кромид лук, чесън, левурда, портокали, слънчоглед, земна ябълка, чушки, моркови, маслини и др.

При загуба на апетит трябва да се приемат тези билки и храни по подходящ начин. По- голяма част от билките могат да се приемат като чай. Една чаена лъжичка от надробената на ситно билка се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се, охлажда се до степен да може да се пие гореща и се изпива 30 минути преди ядене.

Аирът се приема по друг начин. Една чаена лъжичка ситно надробени корени се заливат вечерта с 250 мл студена вода. Сутринта се подгрява, прецежда се и се изпива, а коренът се дъвче продължително време, за да се изсмучат полезните вещества от него. Комбинацията от аир и чай от бял равнец върши чудеса. Листа от левурда, които се появяват през пролетта, могат да се добавят към салатите. Те могат да се използват и за години напред под формата на спиртен извлек, от който да се приемат целогодишно по 10-15 капки от един до три пъти дневно за укрепване на имунната система. Това те правят по-добре и от най-скъпите и прехвалени лекарства (вж. стр. 172) Копривата също може да се използва целогодишно под формата на чай, супа, каша и т.н. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)