Жълтеница

Жълтеницата е болестно състояние, при което в кръвта се натрупват жлъчни пигменти. Развива се при заболявания на кръвта (хемолитични анемии), при заболява- ния на черния дроб (вирусен хепатит, цироза, рак, интоксикации), при заболявания на жлъчния мехур  или панкреаса.

Признаци за жълтеница :

пожълтяване на еклерите (бялата обвивка на очите) и на кожата, обща слабост, липса на апетит, гадене, повръщане, диария и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Пиене на чай от змийско мляко. Една чаена лъжичка от билката се запарва  3 минути с 250 мл вряла вода. Пие се по една доза, 30 минути п реди всяко ядене.

2. Неподсладен чай от невен. Три чаени лъжички от билката се запарват 3 минути със 750 мл вряла вода, прецежда се и се налива в термос. Пие се по 1 супена лъжица през 15 минути през целия ден.

3. Пиене на шведска горчивка по 15 капки в чаена чаша вода, пет пъти дневно, 30 минути сутрин преди закуска, в ранния преди обяд, 30 минути преди обяд, след обяд и вечер 30 минути преди вечеря.

4. Чай от билкова смес от по 50 г корени от глухарче и великденче и по 25 г цветове от синя жлъчка и лазаркиня. Една чаена лъжичка билкова смес се запарва в 250 мл вряла вода сутрин и вечер. Пие се 30 минути преди ядене.

5. Три цвята от турта се запарват 30 минути с 300 мл вряла вода в затворена тенджера, запарката се прецежда и се изпива по 100 мл, 30 минути преди всяко ядене.

6. Три пъти дневно, 30 минути преди ядене се изпиват по 100 мл прясно изцеден сок от плодовете на трънка или се изпива по 100 мл запарка от 20 плодчета от трънка и 300 мл вряла вода.

7. Лечение с реза (камък от далака на крава, вол или теле, преболедували от жълтеница). Разтваря се в 100 мл спирт или силна ракия. Пие се по 1 супена лъжица, 30 минути преди всяко ядене.

8. Преди обяд и след обяд се правят компреси на черния дроб с шведска горчивка по два часа и още един компрес вечер преди лягане за цялата нощ. Кожата на болния предварително да се намаже с мехлем от невен и свинска мас.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Глаукома (Зелено перде на окото)