Псориазис (Лишей, пърхотна краста)

Псориазисът е тежко хронично кожно заболяване, при което се образуват плаки върху зачервена, ясно ограничена основа, покрита със сухи сребристо-бели люспички на няколко пласта, които лесно се отделят и падат. Псориазисът има много разновидности: червена пърхотна краста върху разграничаващи се петна на кожата; втора форма, при която кожата е покрита сякаш с рибени люспи; трета - с напукана дебела кожа „като гьон“, която се пука и причинява силни болки и др. Всички видове псориазис са свързани със силен сърбеж и отделяне на голямо количество пърхот.

Причини: Не са изяснени напълно. Изследват се функционални смущения на черния дроб и други фактори.

Общи препоръки при псориазис:

   1. Да се спазва строга диета с ограничена употреба на месо, кисели продукти и кисели плодове, кафе, пчелен мед, рибни консерви, пушена риба, бобови растения (грах, зрял фасул, леща) и алкохол.

   2. Могат да се ядат мляко и млечни продукти, салати (без подкиселяване), дивечово месо, прясна и замразена риба, зеленчуци, всеки ден ябълков компот, круши, череши, орехови и други ядки, червено цвекло и други диетични храни.

Рецепти от народната медицина при псориазис:

1. С билкова смес: 50 г коприва, 40 г ливадно отв- ратниче, по 30 г върбова кора, змийско мляко, великденче и невен, по 20 г бял равнец, росопас и орехови черупки и 10 г дъбова кора. Билките се размесват добре. От тях се приготвя чай от 1 препълнена чаена лъжичка от сместа, запарена 3 минути с 250 мл вряла вода в затворен съд и прецедена. През деня от този чай се изпиват на глътки от 1,5 до 2 литра. Дневната доза може да се приготви еднократно и да се съхранява в термос.

2. Два пъти на ден болните места да се намазват с мехлем от змийско мляко и свинска мас в съотношение 5 г сок или спиртен извлек от змийско мляко на 50 г свинска мас.

3. Да се правят бани във вана с прибавка към водата на воден извлек от обикновен здравец, слез или планински хвощ. За една баня се взимат 200 г прясна билка или 50 г изсушена, която се накисва от вечерта в студена вода. На следващия ден се прецежда и се излива във водата във ваната с температура 38°С. Могат да се правят 3 бани седмично през ден с една и съща билкова вода, която се загрява всеки път. Банята продължава 20 минути. Следващата седмица се приготвя нова билкова вода.

4. В емайлирана тенджера се пускат 200 г краве масло и Юг ситно нарязан прополис, които се варят на тих огън 15 минути. Прецежда се през няколко слоя марля и се налива в стъклено бурканче. Съхранява се в хладилник. Втрива се в местата с псориазис.

5. Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене се изпива по 1 супена лъжица сироп, приготвен от 250 г алое арборесценс, по 50 г корени от коприва и репей, 600 г мед и 600 мл червено вино. Сместа се разбърква добре, затваря се в стъклени бурканчета с капачка на винт и се съхранява в хладилник.

6. В шише с обем 1,5 л се пускат 200 мл орехово- керосинов извлек от млади орехчета,

400 мл рибено масло и 600 мл боров катран. Шишето се затваря и се разклаща продължително време, до като сместа стане еднородна. Тази смес се нанася върху засегнатата кожа всяка вечер в продължение на 2 седмици.

7. Три пъти дневно, 30 минути преди ядене, да се капват по 10 капки орехово-керосинов извлек върху бучка кафява захар и да се поставя в устата. Да се държи, докато бучката се стопи. След това да се изпие 150 мл сок от червено цвекло, картофи, моркови или прясно зеле, или от смес от същите зеленчуци.

8. Триста милилитра зехтин и 200 мл дестилиран керосин се наливат в шише и се разклащат продължително време, за да се получи еднородна смес. Един път седмично тази смес се втрива в корените на косата. Три часа след това косата се измива с мек сапун. Това се прави за нейното възстановяване. Орехово-керосиновият извлек се приготвя по следния начин: през месец май се откъсват 50 орехчета, които още нямат твърди черупки. Всяко от тях се срязва на 4 части и се пуска в стъклен буркан. Орехчетата трябва да запълнят 3/4 от обема му, долива се дестилиран керосин до капачката. Бурканът се затваря добре и се поставя на тъмно и топло място за 15 дни, като всяка вечер се разклаща силно. След това се прецежда и се налива в тъмни стъклени шишета или в прозрачни шишета, които се държат на тъмно място. Да на се държи в хладилник! При установяване на патогени да се използва честотен генератор за унищожаването им. Забележка: В даден ден да се употребява само един от препоръчаните чайове, един мехлем и сироп. Могат да се сменят през седмица или през 10 дни.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни