Полипи

Полипите са доброкачествени израстъци на лигавиците в тялото: в стомаха, червата, матката, влагалището, носа, пикочния мехур и на други места. Те могат да бъдат единични или множествени (полипоза). Телцето на полипа има цилиндрична или овална форма и е закрепено здраво към лигавицата с единия си край. Лекарите отстраняват полипите оперативно. Много пъти след изрязването им обаче в същия орган могат да израснат повече полипи. Известни са ми два случая, когато при отстраняването на един полип в дебелото черво са израснали голям брой нови полипи, след което е било отстранено цялото дебело черво. И двата случая завършиха фатално, тъй като без дебелото черво храната не може да се преработва пълноценно.

Народната медицина има свои методи за лечение на полипите. Още през XIV век за лечението им са използвали билката змийско мляко. По-късно за целта са използвани билките хвощ, мента, шипка и други лечебни средства: сода бикарбонат, сол, йод, червено цвекло, мед, мумийо и т.н.

Рецепти от народната медицина за лечение на полипи със змийско мляко:

1. Често мокрене на полипите със сок от змийско мляко. Приготвя се от добре изчистени листа, цветове и стъбла от растението, нарязани на ситно и изцедени със сокоизстисквачка. Сокът може да се съхранява до 6 месеца в стъклени шишета в хладилник. След намокрянето и след като кожата изсъхне, тя трябва да се намаже с мехлем от невен и свинска мас, закупен от аптеката или собствено производство. Процедурата се повтаря до пълно излекуване.

2. Често мокрене на засегнатите участъци със спиртен извлек от билката. Приготвя се от ситно нарязани билки, които се пускат в стъклен буркан, докато се напълни 3Л от обема му, без да се натискат с пръсти. След това бурканът се пълни до капачката е домашна ракия 40° или с водка, или с етилов (медицински) спирт, разреден с дестилирана (или преварена) вода до 40°. Бурканът се затваря добре и се държи на топло и тъмно място 15 дни, като всеки ден се разклаща силно. Извлекът се прецежда и се налива в стъклени шишенца от плодови сокове.

Съхранява се на тъмно място и запазва лечебните си качества до 5-6 год. След мокренето и засъхването на кожата, тя се намазва с мехлем от невен и свинска мас.

Забележка: Когато полипите са в носа, ухото или влагалището, не се мажат с мехлем. В тези случаи сокът и спиртният извлек могат да се използват за промивки, като се разреждат с преварена вода, за да не се нараняват лигавиците.

3. Чай, приготвен от 1 чаена лъжичка суха билка, запарена 3 минути с 250 мл вряла вода и прецедена след това.

4. Трийсет грама почистени стръкове и корени от билката се заливат с половин литър бяло вино, киснат в него 2 часа и се прецеждат. Изпива се на глътки през целия ден.

5. Една супена лъжица от билката се залива с 300 мл вряла вода в стъклен буркан, вари се на водна баня 15 минути, прецежда се и се разрежда с 300 мл преварена вода. Изпива се по 200 мл три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

Рецепти от народната медицина за лечение на полипи с хвощ: 

В зависимост от почвените и климатичните условия хвощът съдържа от 3 до 15% силициева киселина, която разгражда полипите.

1. Пиене на чай от хвощ. Приготвя се запарка от една чаена лъжичка от билката, която се залива с 250 мл вряла вода, похлупва се за 3 минути и се прецежда. Изпива се по една такава доза 3 пъти дневно, 30 минути преди ядене.

2. Правят се компреси на болното място, а ако е болен вътрешен орган - над него. Три супени лъжици хвощ се варят в 1 л вода 15 минути. След като се охлади, се прецежда и се излива в тенджера. Компресите се правят 3 пъти дневно: 2 часа преди обед, 2 часа след обед и вечер преди лягане за цялата нощ. Необходима е хавлиена кърпа с размерите на болното място, която се потопява в отварата от билката, изцежда се над тенджерата и се поставя над болното място, отгоре се слага найлон, а над него бинт, плат или ластичен колан.

3. Промивка на болния орган с отвара от хвощ. Когато полипите са в правото черво, те се обливат с отвара от хвощ с помощта на иригатор.

4. Билкова баня на тялото с хвощова вода (вж. в глава Псориазис, стр.300, рецепта 3).

Полипи в носа

1. Приготвя се разтвор от една чаша вода, по % чаена лъжичка сода бикарбонат и сол и 5 капки йодна тинктура. Ноздрите се промиват с помощта на пипетка.

2. Приготвя се разтвор от сок от червено цвекло и пчелен мед - по една супена лъжица. Ноздрите се промиват по същия начин.

3. Два грама мумийо се разтваря в 200 мл вода. За един ден, на 3 пъти се приемат 2 чаени лъжички от този разтвор. След 10 дни почивка лечението се повтаря.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА