Прегънат жлъчен мехур (Дискинезия на жлъчните пътища)

Дискинезията на жлъчния мехур и на жлъчните пътища най-често е функционално нарушение със спазъм (повишен тонус) или атония (намален тонус) на гладката мускулатура на жлъчния мехур и жлъчните пътища. В много случаи на дискинезия има и камъни в жлъчния мехур. 

Причини: прекомерна употреба на тлъсти храни, вродени или придобити аномалии на жлъчния мехур или жлъчните пътища, хронични заболявания на храносмилателната система.

Признаци при спазъм: тежест и периодична болка в дясното подбедрие с различен интензитет, които могат да бъдат предшествани от горчив вкус в устата сутрин; понякога има и общи симптоми - лесна уморяемост, отпадналост, безсъние.

Признаци при атония: гадене и тежест след нахранване, тежест в дясното подребрие, метеоризъм (много газове в червата) и подут корем, горчив вкус в устата.

Рецепти от народната медицина:

1. Две супени лъжици от билкова смес: по 100 г надробени корени от синя жлъчка, корени от ревен и стръкове от камшик и по 40 г ленено семе и стръкове от пелин се заливат с 500 мл вряла вода и киснат в нея 5 минути. Отварата се прецежда и се изпива на равни части на 4 пъти през деня: три пъти 30 минути преди ядене и четвърти път - късно вечерта.

2. В 1 литър зехтин се добавят 500 г мед и сокът от 2 средно големи лимона. Разбъркват се добре и се съхраняват в хладилник. Изяждат се по 2 супени лъжици от сместа след всяко ядене.Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни