Пърхот


Пърхотът представлява прекомерно отлюспване на кожни клетки от роговия слой на скалпа. Обикновено това отлюспване е почти невидимо. При определени условия обаче, клетките образуват видими люспи, познати като пърхот.

Рецепти от народната медицина:

1. Газ за осветление или керосин, рициново масло и етилов спирт (медицински) в съотношение 1:2:10 се разбиват добре и се втриват в кожата на окосмената част на главата. Три часа след това косата се измива добре и се сресва със ситен гребен. Процедурата се повтаря всяка вечер до излекуване.

2. Миене на косата с отвара от надробени корени от репей. Прави се до пълно излекуване. Двеста грама надробени корени се варят 40 минути в 5 л вода и киснат в нея, докато водата се охлади до 45°С. Сместа се прецежда и се използва за миене.

3. Пускат се две капки цитросепт във водата, с която се измива косата.

4. Със смес от 50 мл вода, 50 мл оцет и две глави почистен и смелен чесън се разтрива кожата в основата на косата. След половин час косата се измива.

5. Изгарят се сухи лозови пръчки, пепелта се пресява и се смесва с ракия в съотношение 1:1. С тази смес се намазва кожата на главата. Три часа след това косата се измива.

6. Към 250 мл ябълков оцет се добавят 100 мл зехтин и 1 чаена лъжичка сол. Кожата се намазва със сместа, държи се 30 минути и след това косата се измива.

7. Една чаена лъжичка зелен чай се залива с 50 мл вряла вода, охлажда се и се прецежда. Добавят се по 1 супена лъжица рициново масло и ракия. Със сместа се намазва кожата на главата, оставя се да престои 2 часа и след това се измива. Процедурата се повтаря през три дни до излекуване.

8. Една шепа ситно нарязани цветове от невен се заливат с 200 мл ракия в стъклен буркан с капак на винт и киснат в него 15-20 дни на топло и тъмно място. Извлекът се прецежда и се втрива в кожата на главата през ден до излекуване.

9. Половин чаена лъжичка желатин се разтваря в една чаена чаша вода и се изпива сутрин, 30 минути преди закуска. Повтаря се до излекуване (около 1 месец).

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА