Прочистване на организма по метода на Виктор Востоков

В забележителната книга на Шри Иогендра „Личната хигиена на йогите“ е казано следното: „Странно е, че едно нещо, на което всеки би трябвало да се научи преди всичко останало — как да запази здравето си, може да бъде пренебрегвано. Мнозина от нас знаят как е живял Наполеон, на какво разстояние се намира Венера, но малцина имат на практика дори елементарни познания за физиологичната основа на нашия живот Първата грижа на човека е почистването на зъбите, на устната кухина, на езика, на носа, на ушите, хигиената на очите, на косата, на кожата. Тези процедури трябва да се извършват всяка сутрин. Не по- маловажни за здравословния начин на живот са редовните прочиствания на храносмилателната система.

Хигиена на зъбите

Зъбите трябва да се почистват 2 пъти дневно - сутрин и вечер. Това може да се прави с обикновена зъбна паста или с пастата за зъби на йогите, приготвена от олио или зехтин и морска сол: наливате в чашка няколко капки масло, добавяте щипка стрита на ситно морска сол и стривате отново. Това количество е достатъчно за еднократна употреба. След отстраняване на хранителните остатъци между зъбите, топнете в приготвената смес показалеца и средния пръст и започнете леко да масажирате по дължина зъбите и венците

- горната челюст предимно отгоре надолу, а долната - отдолу нагоре.

Също така не забравяйте да търкате зъбите от вътрешната им страна. По този начин идеално ще почистите зъбите и ще подобрите кръвообращението във венците. Ако венците ви кървят и шийките на зъбите са оголени, масажирайте в посока от венеца към шийката на зъба. Тази процедура трае около 2 минути.

Хигиена на устната кухина 

Добре е устата да се изплаква с чиста вода 3-4 пъти дневно. Средства за изплакване на устата: - Четвърт чаша оцет, /г чаша вино, Ул чаша мед, 1 чаена лъжичка счукан карамфил; - Силна настойка от мента или розова вода.

Хигиена на езика 

Замърсяването на повърхността на езика влошава усвояването на храната и запушва вкусовите рецептори, които играят важна роля в храносмилателния процес. За почистване на езика може да се използва обикновена чаена лъжичка. След измиване на зъбите лъжичката се намокря с топла вода.

Държи се с изпъкналата си част нагоре, а с вътрешната й част със слаб натиск се чисти слузта от езика. При това лъжичката трябва да се движи напред- назад, наляво-надясно и обратно. Изчистването се прекратява, ако по лъжичката не остане нищо. След това устата се изплаква с вода.

Хигиена на носоглътката

Промиването на носоглътката може да става с подсолена (морска) вода. За целта водата се смърка първо през лявата ноздра и се изхвърля през гърлото и дясната ноздра. Същото се прави през дясната ноздра. За астматиците е полезно след процедурата да се капва в носа по 1-2 капки зехтин.

Йогите твърдят, че „да дишаш с устата, е все едно да се храниш с носа“. В тази шега има доза истина.

При дишане с носа въздухът се очиства от праха и като преминава през носните кухини, се нагрява до температурата на тялото. Трябва също да се отчита, че в лигавицата на носа има много нервни окончания, които оказват рефлекторно въздействие върху различните органи.

Хигиена на небцето

Небцето се чисти след почистването на зъбите и езика, като го промивате с вода е помощта на показалеца, увит в марля, след което се изплаква с вода. Доброто хигиенно състояние на небцето може да се поддържа чрез достатъчно продължително дъвчене на ябълки. След привършване на процедурата изплакнете устата със студена вода, желателно леко подсолена

Хигиена на гърлото 

Първо се прави гаргара на гърлото, а после в течение на 3 минути се жабурят венците. Гаргарата с настойка от стръкове от жълт кантарион, лайка, календула, кора от трепетлика, дъб, листа от бреза, брезови пъпки, листа от малина, липов цвят е полезна при ангина, ларингит, фарингит, трахеит. Всекидневно в течение на 1-2 минути може да се прави гаргара на гърлото със собствена престояла сутрешна урина.

Хигиена на ушите

Почистването на ушите от ушна кал става с 3% разтвор на кислородна вода. В средното ухо, дърпайки долната част на ухото, се изпразва пълна пипетка е кислородна вода. След това ухото се масажира в течение на 2-3 минути. Каналчето се почиства с памук и се слага тампон за 2 часа. Процедурата се изпълнява веднъж месечно в легнало положение на една страна.

Хигиена на очите

От древността се знае, че очите са огледало на душата, понеже отразяват здравето на човека. В обикновения живот ние използваме неправилно зрението си.

Преди всичко очите се фиксират на къси разстояния продължително време. За хората на умствения труд с цел предотвратяване на очни заболявания е необходимо да се практикува на всеки 3-4 часа фокусиране на зрението в далечината, към хоризонта, в продължение на 5-10 минути.

При това затваряйте очите за почивка в продължение на 1-2 минути. Това просто упражнение премахва умората, отпуска временно мускулите и в същото време е добра профилактика на болестите, свързани с нарушаване на вът- реочното налягане. Масаж. Тонизиращо влияние върху циркулацията на кръвта, върху нервите и нервните

окончания могат да окажат обикновени манипулации: галене на затворените очи, натиск, масаж с длан и леко разтриване.

Най-разпространен е методът за масаж с два пръста - показалеца и средния, с движения във вид на осморки: по долния край на очите - движение към носа, по горния край на очите - над веждите.

Тези движения се повтарят 8-16 пъти. 

Почистване на очите:

1. В престояла преварена вода се разтваря морска сол (1 чаена лъжичка на 1 л вода); разтворът се излива в дълбок съд, лицето се потапя и очите се отварят за 3-5 минути. Изпълнява се всяка сутрин.

2. Използват се компреси от слаб чай (веднъж седмично). Спомагат за премахване на умората, както и срещу възпалителни процеси.

3. Очите могат да се почистват с престояла урина ежедневно, по време на сутрешните процедури.

Хигиена на косата

Косата е най-добре да се мие с топла вода, която добре измива кожата на главата, разширява кръвоносните съдове, усилва прилива на кръв и помага за растежа на космите. Мазните коси се мият по-често, веднъж на 5-7 дни, нормалните - веднъж на 7-10 дни, а сухите - веднъж на 2-3 седмици.

Полезно за сухата коса е преди миене да се натриват корените с рициново масло или зехтин, масажирайки главата от периферията към върха, след което да се завърже с кърпа за през нощта.

На другия ден главата се измива.

Сухите коси се мажат и със смес от рициново масло и спирт. Много полезно е косите да се решат с четка.

Четката трябва да бъде твърда, защото това спомага за прилива на кръв към корените на космите, освобождава косата от прах и й придава копринен блясък.

Възстановяване на косата.

Състоянието на косата е показател за физическото и психично здраве на човека. Признак за скорошно оплешивяване са „цъфтящите“ краища на косата. Косата побелява при недостиг на цинк в организма. Балансът може да се възстанови, като в храната се включат коприва, резене, кимион, фурми, смокини.

Средства за укрепване и възстановяване на косата:

1. Косата се изплаква със следната смес: Уг чаша престояла едно денонощие урина, Уг чаша кисело мляко, Уг черен ръжен хляб, трици, настойка от коприва с корените (копривата се вари 10 минути и се кисне 30 минути).

2. Изплаква се с настойка от: полски хвощ, листа от бреза, дъб, липа, акация, липов цвят, ситно сено.

3. Рецепта за домашно приготвен шампоан: 1 жълтък, Уг чаша зехтин или рициново масло, 40 мл коняк. Всичко се размесва с дървена лъжица и се втрива в корена на косата.

4. Средство за подобряване на структурата на косата. Запарка от следната смес: лайка, листа от репей, незрял овес, вратига, калуна. Две супени лъжици от сместа се попарват с 1 л вряла вода, оставят се да киснат 3-4 часа. С тази настойка косата се изплаква след измиване.

Хигиена на храносмилателната система

Много функционални разстройства са свързани с нарушаване дейността на отделителната система. Диабетът, бронхиалната астма, остеохондрозата, атеросклерозата, главоболието, както и други заболявания се намират в непосредствена връзка със състоянието на червата.

Има основания да се твърди, че след 20-30-годишна възраст се разрушава полезната микрофлора в червата, резултат от което са гастритите, колитите и ентероколитите. Причини за нарушаването на полезната микрофлора в червата са небалансираното хранене, бързото поглъщане на голямо количество храна, приемането на храна, когато не е налице чувство на глад и т.н.

Размерът на дебелото черво налага редовното му изпразване на всеки няколко часа. Заболявания като апандисит, варикозно разширение на вените, артрит, хипертония, заболявания на бъбреците и др. могат да бъдат следствие от запек.

Отрицателно влияние върху дейността на стомашно- чревния тракт оказват някои препарати на химическата фармакология.

Изчистване на хранопровода 

Изпива се 1 чаша топло мляко с 1 супена лъжица масло от ракитник 1 час преди хранене.

Изчистване на стомаха 

Желателно е стомахът да се прочиства веднъж на 1-2 седмици. Прочистване на стомаха с вода чрез повръщане: Тази процедура се състои в напълване на стомаха с вода в голямо количество (1,5-3 л). Стоплете водата до температура, леко превишаваща телесната.

Седнете на пети с раздалечени колене, което помага да се изключи натискът на съдържимото в коремната кухина върху стомаха. В това положение пийте вода чаша след чаша, докато почувствате, че повече не можете да поемете нито капка. Това означава, че стомахът ви е напълнен максимално. Трябва да изпиете най-малко 1 л вода, по възможност и повече. След като изпиете водата, станете, натиснете корема си с ръце и направете това упражнение няколко пъти. После се наведете под прав ъгъл над поставен върху пода леген или кофа, като съберете краката си един до друг. Сложете лявата си ръка върху стомашната област и леко приберете корема навътре, а с три пръста на дясната си ръка погъделичкайте основата на езика, като по този начин предизвикате повръщане. Отначало водата ще се лее като слаба струйка, но след 2-3 опита всеки натиск върху основата на езика ще предизвиква изхвърляне на по-големи количества вода. Горчивината в устата и киселият привкус са признаци за добре почистен стомах. Накрая изпийте чаша хладка вода за последна промивка. Тази процедура трябва да се изпълнява рано сутрин на гладно, след изпразване на червата и преди изпълнението на други упражнения и процедури. Ако имате един разтоварващ ден в седмицата, т.нар. „воден ден“, препоръчва се тази процедура да се изпълнява на обед или следобед. Не се препоръчва за страдащи от хипертонична болест и сърдечни заболявания.

Помнете, че очистването на стомах, пълен с храна, трябва да се прави поне 3 часа след храненето. Нова храна може да се приема най-рано 3 часа след процедурата. В никакъв случай не бива да удължавате или съкращавате този интервал. Тази процедура се препоръчва поне веднъж седмично. Ефектът от нея се чувства веднага. Ще усетите бодрост и прилив на енергия.

Посоченият начин за очистване е особено ефикасен за хора с наднормено тегло, които с негова помощ могат значително да намалят теглото си.

Добре пречистват организма и стомаха цвеклото, сушените сини сливи, зелените ябълки, триците, смокините, фурмите, бананите, зелето.

Изчистване на червата Срещу дисбактериоза се препоръчва 1 час преди закуска и един час след вечеря да се изяжда една скилидка чесън, без хляб или вода.

Не се плашете, ако почувствате парене в стомаха: убивайки паразитите, чесънът попада на ранички и ги дезинфекцира. След около 2 седмици ще забележите, че коремът престава да се подува, което е признак за излекуване.

Курсът на лечение може да се повтори, ако е необходимо веднъж на 4 месеца, или да се направи за профилактика веднъж в годината. I начин. Прави се процедура в 6-7 часа сутринта. На 2л преварена вода с температура 18-20°С се прибавя /г чаша урина и се прави клизма в поза на колене и лакти. Диша се през устата, с корема. Водата се задържа в червата 7-10 минути.

Първата седмица се прави всеки ден, втората - през ден, третата - през два дни. II начин. Прави се клизма с 1 супена лъжица ябълков оцет или сока на един лимон на 2 л вода. III начин.

Клизма за много пълни хора и онези, които искат да отслабнат: в 2-3 л преварена вода с температура 20-24°С се прибавя 50 мл зехтин или слънчогледово масло. IV начин. Клизма при колити, язвена болест, гастрит, ентероколит.

На 2 л преварена вода с температура 20- 24°С се прибавя 1 чаша настойка от лайка, 1 чаша настойка от корени от зеле, 1 чаша 1%-ов разтвор на мумийо. V начин. При полипи в червата се прави клизма от 2 л преварена вода с 10-30 мл сок от змийско мляко. VI начин. При глисти в червата се прави клизма с една супена лъжица сок от чесън на 2 л вода.

Изчистване на черния дроб

Внимание!

Процедурата се прави само от болни, при които камъните в жлъчката са до определени размери (бел.мед.ред.).

Преди да се пристъпи към изчистване на черния дроб, следва да се премине на растителна диета. Забранява се яденето на месо, риба, мляко, сметана, употребата на спиртни напитки.

В течение на 3 дни се прави клизма и се ядат зелени ябълки. В 19 ч. на третия ден се изпиват последователно по 3 супени лъжици лимонов сок и зехтин на всеки 15 минути в общ обем 200-300 мл зехтин и сока на 2 лимона (количеството зехтин е в зависимост от теглото на тялото).

Слага се грейка под дясната страна и се ляга. На сутринта на следващия ден (или през нощта), отивайки до тоалетната, ще видите размекнати жлъчни камъни или черни топчета в изпражненията.

Промийте червата, закусете със сок, лека каша или плодове. След 12 ч. отново промийте стомаха.

Изхвърлянето на шлаки може да се повтори. Една седмица спазвайте вегетарианска диета.

Процедурата се повтаря веднъж на половин година. Взимат се 3 чаши овес е люспите, измиват се добре с топла вода, сипват се в петлитрова емайлирана тенджера, добавят се 3 супени лъжици брезови пъпки и 2 супени лъжици червени боровинки, заливат се с 3 л вряла вода и се оставят да киснат едно денонощие.

В друга тенджера се вари 1 л вода и се сипва 1 чаша измити и намачкани шипки, варят се не повече от 10 минути и се оставят да киснат едно денонощие. Отварата от овес с брезови пъпки се вари 10-15 минути при затворен капак на умерен огън.

Разбърквайки, се добавят 3 супени лъжици стръкове от пача трева и 2 супени лъжици царевични близалца. Всичко това се вари още 10 минути и после се кисне 45 минути. Двете отвари се прецеждат и се смесват (получава се 3 л отвара). Отварата се съхранява не повече от 5 дни в хладилник, в тъмни бутилки. Пие се топла, по 1,5 чаша 4 пъти на ден.

Курсът на лечение е 10 дни, през които се пият зеленчукови и плодови сокове. Изчистване на бъбреците Тази процедура за изчистване ще даде добри резултати само при съблюдаване на вътрешната хигиена и рационалното хранене. I начин. За процедурата са необходими 25 г масло от бяла ела и смес от лекарствени растения в следния състав: - жълт кантарион, риган, градински чай (салвия), маточина, пача трева - по 50 г; - брезови пъпки (20 г), пача трева (50 г), листа от бреза (50 г), корен от шипка (35 г), мащерка (50 г). Взимат се 2 супени лъжици от едната или от другата смес, попарват се с 400 мл изворна кипяща вода и се оставят в термос 4-6 часа. Пие се 7 дни по 150 мл 2 пъти на ден, като се добавят по 10 капки лимонов сок. На осмия ден в 150-200 мл се добавят 5 капки масло от бяла ела.

Пие се с масло от бяла ела 5 дни, по 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене. Пие се през сламка. Резултатът се появява след няколко дни: в течение на един месец и повече при уриниране ще падат тежки тъмнокафяви мази капки, миришещи на бяла ела. По време на процедурата следва да се спазва строга вегетарианска диета. II начин.

Сварява се 1 чаена лъжичка ленено семе в 1 чаша изворна вода и се пие 2 дни по 100 мл през 2 часа.

Преди употреба може да се разреди с лед и да се добави лимонов сок за вкус.

Хигиена на половите органи

Тази хигиена изисква редовно прилагане. Преди всичко всеки трябва поне два пъти дневно (след ставане от сън и преди лягане) да измива половите си органи с топла вода. Освен това през лятото и по време на менструация жените трябва да изпълняват допълнителни хигиенни процедури. Като се има предвид, че тестисите функционират като ендокринни жлези, трябва да се изпълняват специални упражнения за поддържане на пълноценното им функциониране.

Препоръчва се да се прави челна стойка за усилване на кръвоснабдяването им. За стимулиране на потентността се препоръчва въздействие с душ върху тестисната торбичка и да се прилага точков масаж.

За доброто състояние на женските полови органи спомагат комбинираните упражнения за тазобедрените стави:

Легнете по корем, подложете възглавничка под таза и ритмично вдигайте и спускайте краката си. Друго ефикасно упражнение е ходенето, при което ходилата се поставят едно пред друго.

Полезна е също и челната стойка. Изчистване на пикочно-половите пътища Добър ефект дава закуската от изкиснат ориз, който трябва да се яде 2 месеца.

Приготвят се 5 половинлитрови буркана. В първия се сипват 2 супени лъжици ориз, заливат се с вода, оризът се премива 5 денонощия. Във втория буркан се сипва същото количество ориз на втория ден и се прави същата процедура. Процедурата се повтаря с останалите буркани. След 5 денонощия оризът от първия буркан се сварява и изяжда без сол, масло и хляб.

През следващите 4 часа не се приемат храна и течности. След 2-3 месеца с такава закуска започва отделянето на шлаки.

При миома на матката и аденом на простатата в дните на изчистване на пикочно- половите пътища може да се пие чай с добавка на смелен джинджифил. В случай на мастопатия на гърдите може да се слага компрес от чай с джинджифил.

Изчистване на ставите I начин. Взимат се 5 г дафинов лист, заливат се с 300 мл вода, вари се 10 минути. Кисне 2 часа в термос, прецежда се и се приема по 1 супена лъжица през целия ден. Курсът на лечение е 3 дни, прекъсване - 7 дни.

Повтаря се по препоръка на лекар. II начин. Взимат се 4 лимона и 4 глави чесън и се смилат. Заливат се с 2 л преварена вода, оставят се за една седмица в хладилник. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 2 пъти на ден преди хранене. Отпива се и глътка от билкова отвара. Съхранява се в хладилник. Задължително условие при изчистване на ставите е съблюдаването на вегетарианска диета и изчистването на червата. Посочените методики помагат да се избавим от отлагането на соли, от болки, свързани с времето, ставна умора, остеохондроза, инфекциозен неспецифичен полиартрит и други заболявания. 

Изчистване на кръвта (болести на сърдечно-съдовата система) 

I начин. Тибетски очистителен извлек. Взима се 200 г настърган чесън. Залива се с 400 мл медицински спирт 96°. Бутилката трябва да е тъмна или да се увие в тъмна хартия. Оставя се на тъмно и хладно място 30 дни. Извлекът се прецежда и се слага в хладилник. Приемат се по схема от 1 до 25 капки на 1 супена лъжица дестилирана вода, 30 минути преди хранене.         Ден на прием Закуска Обяд Вечеря 1- ви ден 1 капка 2 капки 3 капки 2-ри ден 4 капки 5 капки 6 капки Това продължава до 25 и обратно до 1 капка. II начин. Пречистване на кръвта може да се прави и с лечебна комунига, която се счита за растение с противо- раково действие. Комунигата е два вида

- жълта и бяла.

Жълтата лекува кръвни заболявания, бялата - хипертония.

Комунигата се приема в малки дози. Взима се 1 чаена лъжичка комунига, слага се в термос, залива се с 2 чаши вряла вода, кисне 2 часа. Приема се по 100 мл два пъти на ден. III начин.

Тибетска очистителна смес: жълт кантарион, листа от горска ягода, брезови пъпки, пясъчен кимион, лайка в равни части.

Две супени лъжици от сместа се заливат в термос с 400 мл вряла вода, оставят се да киснат 3 часа. Приема се по 200 мл, 2 пъти на ден преди хранене. IV начин. Намирате си интересен, млад спътник и през лятото отивате в гората за ягоди. Десет дни ядете само ягоди и пиете индийски чай. Пречиствате се, отслабвате с 10 кг, подмладявате се с 10 години. Желая ви успех! 

2 начин.

Пречистване на кръвта със сок от коприва. Копривата съдържа голямо количество силиций, мед и други метали, които влизат в състава на кръвта.

Изчистване на лимфата 

I начин. Сутрин след сън се взимат 2 супени лъжици зехтин под езика. Смуче се 15-20 минути. Изплюва се. Курсът на лечение е 15 дни. След процедурата устата се изплаква и зъбите се измиват с паста. 

II начин. Смесват се 90 мл сок от грейпфрут, 200 мл портокалов и 50 мл лимонов сок. Сутрин 1 супена лъжица глауберова сол се слага в 100 мл снежна (преварена, замразена и след това размразена) вода и се изпива. Влиза се под горещ душ. На всеки 30 минути се изпива по 100 мл от сместа. Тя се приготвя всеки ден и се пие 3 дни. III начин. Цитрусова смес: сок от грейпфрут - 900 мл, сок от портокал - 900 мл, сок от лимон - 200 мл, снежна вода - 2000 мл. Сокът започва да се пие 30 минути след приема на разтвор от глауберова сол и продължава да се пие на всеки 20-30 минути, докато не свърши цялата смес (4 л). През целия ден не се яде нищо, но ако вечерта гладът стане нетърпим, може да се хапнат малко портокали, грейпфрути или да се пийне сок от тях.

Може да се изпие малко сок от целина. Преди лягане се прави клизма е 2 л топла вода, в която е добавен сокът от 1-2 лимона. Целта на тази клизма е да се отстранят изпражненията, които могат да останат в правото черво. Такава процедура на детоксикация следва да се прави 3 дни поред. На 4-ия и през следващите дни следва да се започне с пиене на зеленчукови сокове, да се ядат само пресни зеленчуци и плодове. Ако по време или след детоксикацията се появи слабост, не бива да се безпокоите.

Природата използва енергията на организма за неговото изчистване. Скоро след това ще придобиете бодрост. IV начин. В течение на 1 месец се пият прясно приготвени зеленчукови сокове: морковен отделно или със сок от цвекло (4:1), или ябълков със сок от цвекло (4:1) по 1- 2 л на ден преди хранене.

Отначало пийте само по 150- 200 мл преди хранене, а после постепенно увеличавайте дозата до 500-1000 мл наведнъж. 

Изчистване на белите дробове 

,Дишането е живот”, казват на Изток. Колкото по- дълго е издишването, толкова по-дълго живее човек.

Детоксикацията на белия дроб по естествен път е полезна за всеки човек. 

Общи препоръки:

1. Спрете цигарите. Отказването от цигарите е първата стъпка за запазване и подобряване на белодробната функция.

2. Правете упражнения, които имат за цел да подобрят дихателния капацитет и здравината на белодробната тъкан. Подходящи са общи кардиоупражнения и дълбоки дихателни упражнения.

3. Топла вана. Престоят в топла вана за 20 минути, всеки ден, ще помогне за отделянето на токсини през кожата.

4. Подобрете въздуха у дома. Премахнете или намалете употребата на почистващи и перилни препарати, избелващи препарати и ароматизатори. Заменете килимите с по- лесна за почистване настилка или почиствайте с пара. Добавете някои стайни растения.

5. Променете храненето си. Два дни преди началото на детоксикацията е необходимо да се изключат всички млечни продукти от менюто. Те имат способността да увеличават продукцията на слуз по дихателните пътища, а именно в слузта се отлагат големи количества от замърсителите във въздуха и цигареният дим. Препоръчва се да се консумира повече вода, плодове и зеленчуци.

Изстискайте сока от два лимона в 300 мл вода преди закуска и 300 мл сок от грейпфрут със закуската. Ако не харесвате вкуса му, може да го замените със сок от ананас. Изпивайте 300 мл сок от моркови между закуската и обяда. По време на обяда е нужно да се приема 400 мл сок, богат на калий.

Подходящи източници на калий са целина, спанак, магданоз, зелени водорасли, ситно нарязани в блендер. Преди лягане изпийте 400 мл сок от червени боровинки. Препоръчват се и фъстъци, листа от живовляк, лют червен пипер, шам-фъстък, люти чушки. Изпивайте чаша билков чай преди лягане.

Подходящи за детоксикация на белия дроб са: евкалипт, лобелия, риган, лопен, мента, бял оман, салвия (градински чай), сладък корен, кресон, медуница. Хигиена на кожата Веднъж в седмицата трябва да се къпете в топла вана. След ваната вземете студен душ, който спомага за закаляването ви.

Продължителността му постепенно може да достигне 2 минути.

В края на процедурата изпийте 1-2 чаши хладка вода и си легнете, максимално отпуснати.

Къпането в басейн с близка до температурата на тялото вода 1-2 пъти седмично е прекрасно средство за отпускане, регулиране на кръвообращението и поддържане гъвкавостта на тялото.

Студена вана (или душ) може да се взема сутрин след ставане от сън, преди гимнастическите упражнения. Студената вана дава закаляващ ефект, но към тази процедура трябва да се пристъпва внимателно с отчитане на индивидуалната поносимост към студ.

Топлият душ се взима половин час след физически упражнения, за да се отмие потта. Ежедневно преди гимнастика се извършва обтриване - енергично разтрийте тялото с мокра кърпа или обратно - мокрото тяло разтрийте с груба, суха кърпа. „Сауна на йогите“.

Намажете цялото си тяло, включително главата, лицето и косата с рициново масло или зехтин, после го втривайте в кожата 10-15 минути и се стоплете до отоплителен уред или на слънце.

Измийте рициновото масло със сапун. След отстраняването на маслото от тялото започва обилно отделяне на пот.

Рициновото масло частично се всмуква от кожата и тя става здрава и еластична. После се потопете в гореща вана до брадичката и останете в нея 15-20 минути, през които разтривайте мускулите, сухожилията и ставите си.

Тази процедура може да се извършва 1 път седмично или веднъж на 2 седмици. Завършвайте я със студен душ.

Слънчеви и въздушни бани. Слънчевите бани може да се правят целогодишно в планината, на море, до реки, на балкона или в слънчева стая. В лятната жега това трябва да става преди 9:30 ч. и след 16 ч. След слънчеви бани не бива да се изпълняват физически упражнения. Въздушните бани се правят както на слънце, така и на сянка.

Изчистване на кожата

1. При грип и ангина са много полезни ваните с мед. Слагате половин чаша пресен майски мед във ваната, сядате, изпотявате се, ставате, пиете чай и - няма грип.

2. Полезни са и ваните с течен хвойнов екстракт. Слагат се 2 супени лъжици екстракт и се прибавя половин килограм морска сол. Температура - 39°С. Ваната продължава 20-30 минути.

3. Можете също да взимате вани с мумийо: 5 г му- мийо на малко повече от половин вана.

4. Вана с масло от бяла ела: 10-20 капки масло на вана. Много добре действа при безсъние.

5. Вана с минерални води, които съдържат бикарбонати.

6. При екзема и псориазис се правят следните вани:

Взима се 1 кг морска сол, слага се във ваната, прибавя се 40 г течен хвойнов екстракт. Температура - 39°С. Къпането във ваната продължава 30 минути. По-нататък се правят вани с орехови листа. Взимат се 200 г сухи орехови листа, слагат се в емайлирана тенджера, заливат се с 3 л вода и се варят 3-5 минути. Курс на лечение - 10 бани.

7. За да бъде кожата млада и красива, необходимо е да се ползва балсам за тяло. Балсамът за тяло може да се прилага при масаж на тялото, мускулите, ръцете, за подмладяване на шията.

8. Изчистване и подмладяване на кожата в сауна. За тази цел се използват 50 г сол и 50 г мед. След изпотяване (3-то влизане в сауната), натривате нужните места от тялото със сол. Не измивайте солта. На 4-то влизане, след като сте се изпотили, натривате солта в областта на гърдите (така се лекува бронхит) и на нужните места. Добре действа и за отслабване в проблемите зони.

9. Собствената урина е прекрасно средство за подмладяване и лечение на много кожни заболявания. Сутрин се уринира в стъклен буркан и урината се оставя за 2 часа. Взима се душ и урината се втрива в кожата на тялото. Урината се поема от кожата и няма миризма.

10. Топлата вода и сапунът разрушават епидермиса на кожата. Къпете се 2 пъти на ден в студена природна вода: в река, море или просто навън. Излезте на свобода, застанете с боси крака на земята и се облейте със студена вода 2-3 пъти или можете просто да завършвате горещия душ в банята със студен. (По материали от „ Съкровищата на тибетските манастири“- авт. В.Востоков.)

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА