Шум и болки в ушите

Шумът в ушите е усещане за звук или звуци в човешкото ухо, без наличие на външен източник на звук. Той се среща самостоятелно при здрави индивиди или при хора с увреден слух. Пациентите описват шума по различен начин (звън, свистене, свирене и т.н.), което е от значение за разпознаване на заболяването. Причини: продължително излагане на силен шум, натрупване на ушна кал в ушния канал, възпалителни забо- лявания на ушите, прием на някои лекарства, интоксикации с промишлени отрови. 

Рецепти от народната медицина: 


1. Две супени лъжици листа от къпина вечерта се поставят в термос и се заливат със 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 150 мл три пъти дневно, 30 минути преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта. 

2. По 100 г джоджен и цвят от глог се смесват и 2 супени лъжици от сместа се заливат със 600 мл вряла вода в термос. Сутринта се прецежда и се приема по същия начин, както в рецепта 1 по-горе. 

3. Сутрин и вечер в ушите се капят по 5-6 капки сок от пресен кромид лук до отзвучаване на шума и болките.

4. Тридесет грама от билката змийско мляко заедно е корените се измива, нарязва се на ситно и се залива с 'А л бяло вино и се затваря добре в стъклен буркан. Кисне в него 24 часа, прецежда се и се пие на глътки по 100 мл 5 пъти дневно до изчезване на болките и шума в ушите.

5. Прави се студен извлек от бял имел. Една супена лъжица от билката се залива с /г л студена вода вечерта. Сутринта се затопля леко и се прецежда. Пие се на 2 пъти по 250 мл сутринта и вечерта, 30 минути преди ядене. Белият имел съдържа полезни ензими, поради което подобрява състоянието на целия организъм, в т.ч. премахва и шума и болките в ушите.

6. Капане по 5-6 капки от прясно изцеден сок от подбел в ушите сутрин и вечер.

7. Слагане на памучета в ушите, напоени с шведска горчивка, сутрин и вечер.

8. Капане по 5-6 капки дневно на сок ог билката покривен дебелец (ушиче).

9. Капане по 3-4 капки дневно в двете уши на смес от зехтин и сок от червен лук.

10. При гнойно възпаление на ушите се капят по 3-4 капки смес от зехтин и пресен сок от хрян веднъж дневно.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА