Тромбофлебит

Тромбофлебитът е заболяване на вените, което се дължи на възпаление на стените на вената и образуване на кръвен съсирек (тромб).

Тромбофлебитът може да се развие в повърхностните или дълбоките вени. По-често засяга вените на долните крайници и вените в малкия таз.

Причини и предразполагащи фактори за тромбофлебит :

1. Инфекция, травма на вената, забавен кръвоток, нарушения в кръвосъсирването и др.

2. Раждане, прекарана операция, инфекциозни забо- лявания, залежаване, злокачествени тумори и др.

Признаци: зачервяване, болки и уплътнение по хода на вената; повишаване на температурата; при засягане на вените на долните крайници и в малкия таз - остри болки в съответната област.

Общи препоръки:

1. Прочистване на черния дроб.

2. Ядене на моркови и ряпа.

3. Лягане на пода по гръб и вдигане на краката върху стол. Заемане на тази поза веднъж дневно в продължение на 5-10 минути.

4. Лежане по гръб в леглото с повдигнати крака на възглавница.

Рецепти от народната медицина при тромбофлебит :

1. Прави се билкова смес от равни части корени от девесил, градински чай и мента. Три супени лъжици от сместа се пускат в термос и се заливат с 600 мл вряла вода вечерта. Сутринта се прецежда и се изпива на три пъти през деня, 30 минути преди ядене.

2. Сто грама ръжено брашно се смесва с 50 мл олио. Добавят се 2 супени лъжици настърган корен от хрян и се разбърква добре. Използва се за компреси върху засегнатото място, които се държат по 2 часа преди обед и след обед.

3. Прави се билкова смес от мента и офика по 4 части и невен 3 части. Три супени лъжици от сместа се пускат вечерта в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 200 мл три пъти през деня, 30 минути преди всяко ядене.

4. Подутите вени се мокрят със спиртен извлек от змийско мляко или с шведска горчивка по 2-3 пъти през деня.

5. Пие се по една супена лъжица компот ог нисък бъз преди ядене. Трудно или болезнено уриниране Тези оплаквания се срещат много често при инфекции на долните пикочни пътища, при камъни на пикочния мехур, при аденом и карцином на простатата, при ендомет- риоза, гонорея и други заболявания.

Много билки имат пикочогонно действие и могат да се използват за лечение на това състояние: листа от бреза, листа от дюля, листа и кори от леска, обикновена и жълта коприва, магданоз, шипки (плодове), детелина, очиболец, репей, хрян, невен, овчарска торбичка, дяволска уста, кимион, мечо грозде, копър, хмел, синя жлъчка, гръмотрън и др.

Рецепти, използвани от различни народи при тронбофлебит :

1. Сутрин, 30 минути преди ядене се изпиват по една лъжица ябълков оцет и мед, разбъркани в 250 мл хладка вода.

2. Една чаена лъжичка сухи листа или натрошени, изсушени кори от леска се заливат с 250 мл вряла вода, киснат в нея 2-3 минути, водата се прецежда и се изпива 30 минути преди ядене. В термос може да се приготвят три дози за целия ден.

3. По същия начин могат да се приготвят запарки от хвощ, енювче и от изброените в началото пикочогонни билки.

4. Една супена лъжица слез се залива с 450 мл вряла вода и се оставя да кисне в затворен съд един час. Прецежда се и се пие на равни части три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

5. Изяжда се по една супена лъжица шипков мармалад след ядене.

6. В един литър вода се сипват 5 супени лъжици от билката бял имел, ври един час, долива се вода до един литър и се оставя да кисне 24 часа в затворен съд. След това се прецежда през плътен плат или през филтър за кафе, за да не попаднат иглички в отварата. Пие се по три пъти на ден след ядене (при заболявания на стомаха - преди ядене) по следната схема:

А. Първи ден - по три супени лъжици,

Б. Втори ден - по четири супени лъжици,

В. Трети и следващи дни - по пет супени лъжици до свършване на дозата. След прекъсване от 10 дни лечението може да се повтори.

7. Един литър вино с една шепа цвят от лайка се варят 10 минути, охлажда се и се прецежда. Пие се по една винена чаша сутрин и вечер, 30 минути преди ядене.

8. Изяждане по 2 г семе от магданоз на ден.

9. Три ядки от горчиви бадеми се счукват, заливат се с 250 мл вряла вода, киснат в нея 30 минути. Прецежда се и се изпива 30 минути преди ядене. Прави се три пъти на ден до излекуване.

10. Настъргва се черна ряпа, изцежда се сокът и се подслажда с мед на вкус. Пие се по 100 мл, 30 минути преди ядене до излекуване.

11. Сто грама семе от пъпеш се счуква, залива се с 600 мл вряла вода, кисне в нея 30 минути. Прецежда се и се пие по 200 мл три пъти дневно, 30 минути преди ядене.

12. Десет глави чесън се почистват, смилат се и се варят в 300 мл бяло вино в продължение на 20 минути. Прецежда се и се пие три пъти на ден по 100 мл, 30 минути преди ядене.

13. Сок от моркови. Пие се 3 пъти на ден по 250 мл, 30 минути преди ядене.

14. Десет смокини се варят 10 минути в 750 мл вода. Отварата се пие три пъти на ден по 250 мл, 30 минути преди ядене.

15. Три корена от магданоз се нарязват на ситно и се варят в 450 мл вода и 450 мл прясно мляко на слаб огън в продължение на 5 минути. Охлаждат се, прецеждат се и отварата се изпива на три равни части, 30 минути преди ядене.

Забележка:

1. Бъбреците да се пазят от простуда.

2. Желателно е да се изпробват няколко рецепти и да се прилага тази, която помага най- добре. Една рецепта не бива да се използва непрекъснато повече от един месец. Ако се спрете на две рецепти, при по-продължително боледуване може да ги сменяте през месец.

3. При отсъствие от дома за по-дълго време е желателно да носите запас от билки със себе си, за да не се получи голямо задържане на урина в пикочния мехур, което може да доведе до усложнения.

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни