Трахеит и бронхит (Възпаление на трахеята и бронхите)

Трахеитът е възпаление на лигавицата на трахеята. Получава се често при възпаление на горните дихателни пътища.

Причини: инфекции с болестотворни микроорганизми или придружаващо заболяване при някои заразни болести. Основни симптоми: кашлица (особено силна сутрин), общо неразположение, слабост, повишена температура.

Предпазване:

много важно е закаляването на организма чрез въздушни бани, сух четков масаж и редовно дълбоко дишане през носа.

Бронхитът е възпаление на лигавиците на бронхите. Причинителите най-често са инфекциозни - бактерии, вируси, но важно значение имат и външни фактори - мъгла, пушек, производствени замърсители, тютюнопушене и т.н. Бронхитът бива остър и хроничен.

Препоръки за предпазване:

Да се избягват прохлаждането на организма, консумацията на студени напитки, пушенето и употребата на алкохол. Препоръчва се 3 пъти на ден да се пие по 1 чаша топло прясно мляко с 10 капки боров катран.

Рецепти от народната медицина:

1. Прави се билкова смес от 100 г листа от живов- ляк и 75 г листа от малина. Две супени

лъжици от билковата смес се пускат вечерта в термос и се заливат с 450 мл вряла вода. Пие се на 3 равни части, 30 минути преди ядене.

2. Прави се билкова смес от по 100 г листа от подбел и цвят от лопен и от 75 г теменуга. Три супени лъжици от сместа вечерта се поставят в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда, разделя се на 3 части и се пие 1 час преди всяко ядене.

3. Две супени лъжици борови пъпки вечерта се пускат в термос и се заливат с 500 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие на 2 пъти по 250 мл преди закуска и вечеря.

4. При астматичен бронхит се приготвя чай от по 100 г коприва и риган и от 75 г мащерка. Три супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 600 мл вряла вода. Сутринта се прецежда и се пие по 200 мл, 30 минути преди всяко ядене.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА