Суха екзема

Сухата екзема е невро-алергично, незаразно, възпалително заболяване на кожата. Може да протича в остра или хронична форма. Има склонност към рецидиви (повторения). За развитието й спомагат както външни, така и вътрешни фактори. Признаците на суха екзема са обриви по кожата, чувство на парене, сърбеж.

Общи препоръки:

1. Да се избягват стрес.

2. Да се спазва диета - предимно плодово-растителни храни, млечно-кисели продукти, леки меса, ядки и др.

3. Ограничаване употребата на готварска сол.

4. Да се правят водни процедури и морски бани.

Рецепти от народната медицина:

1. Мазане на засегнатите места с пресен сок от алое или компреси с разцепени по ширина листа от алое.

2. Една супена лъжица брезови пъпки се заливат в емайлиран съд с 200 мл вряла вода, киснат в нея, докато се охладят и се прецеждат. Добавя се 10 мл спиртен извлек от змийско мляко. Със сместа се обтриват засегнатите места сутрин и вечер с памук или с парче плат.

3. Двайсет грама цвят от жълт кантарион се заливат в стъклен буркан с 200 мл зехтин, затварят се добре и престояват 15 дни на топло и тъмно място, като всяка вечер се разклащат добре. След това се прецеждат и с полученото билково масло се мажат два пъти дневно засегнатите места.

4. Двайсет грама цвят от невен се заливат в стъклен буркан с 200 мл зехтин, затварят се добре и престояват 15 дни на топло и тъмно място, като всяка вечер се разклащат. След това се прецеждат и с полученото билково масло се мажат два пъти дневно засегнатите места. С билковите масла могат да се правят компреси на засегнатите места вечер преди лягане и да се преспива с тях.

5. В половин кофичка кисело мляко се изсипва една чаена лъжичка сяра на прах, разбърква се добре и се използва за намазване на засегнатите места два пъти дневно.

6. Стрити плодове от шипки се заливат със зехтин в съотношение 1:6 в стъклен буркан и престояват в него едно денонощие. След това се варят на водна баня час и половина. Маслото се прецежда през плътен плат, за да не останат иглички от шипките в него. Втрива се с ръка в засегнатите места три пъти дневно.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА