Стрес, неврози, безсъние, умора и преодоляването им

Напрежението е смърт, отпускането — живот.

 Тибетска мъдрост  


Според  видни  специалисти в областта на  медицината около 80% от тежките заболявания се дължат на изпадане в стресово състояние. Има доказани средства за преодоляване на стреса, неврозите, безсънието и умората.

1. Намиране на любимо занимание, което да поглъща вниманието - спортуване, четене на интересни книги, слушане на приятна музика, плетене, шиене, бродиране и др.

2. Изпълняване поне 3 пъти на ден преди ядене на следното упражнение: изправено тяло, ходилата са на ширината на раменете, ръцете са вдигнати и леко разтворени. Дълбоко вдишване, след това навеждане напред от кръста надолу бавно и с дълбоко издишване. Повтаря се няколко пъти, без преуморяване.

3. Сядане на стол, обхващане с дланите на капачките на колената и масажиране на точките, които попадат под края на безименните пръсти по няколко пъти на ден - преди обед по посока на часовниковата стрелка, а след обед - в обратна посока. Полезно е и загряването на същите точки.

4. Разтриване от време на време на меките части на ушите (на долния им край).

5. Веднъж на ден правете по 15 минути медитация със свещ. Запалете свещта пред себе си. Отпуснете се на колене и седнете на петите си. Гледайте към пламъка на свеща с присвити очи, през полуотпуснати клепачи, като периодично си отваряте и затваряте напълно очите. Не мислете за нищо.

Повтаряйте си на ум: „Мир, добро, покой в цялото ми тяло. Мир, добро, покой около мен. Мир, добро, покой в целия свят“.

Рецепти от народната медицина:

1. Направете си следната билкова смес: по Юг ка- луна, полимониум, листа от повет, липов цвят, спореж или корен от божур и 5 г маточина. Разбъркайте сместа добре. Вземете по обед 2 супени лъжици от сместа, пуснете ги в термос и ги залейте с 400 мл вряла вода. Билките престояват 3-4 часа в термоса, прецеждат се и запарката се изпива топла на глътки, по 1 супена лъжица между 16 и 20 часа.

2. Къпане във вана с температура на водата 37°-38°С в продължение на 15 до 30 минути преди лягане. Във водата се капват 10-15 капки лавандулово масло или масло от бял бор (ела). Може да се използва и сено от различни треви (Zi литров буркан със сено се изсипва в тенджера с 3- 4 литра вода, вари се на слаб огън 1 -2 часа, след което се прецежда и водата се излива във ваната).

3. След ваната или без къпане във вана, масажиране с пръсти на ходилата на краката и обуване на чорапи, напоени с ябълков оцет и изцедени добре. Масажът на ходилата може да се извършва и със специални бодливи ролки, които се продават в санитарните магазини. Ако ходилата са напукани, да се затоплят във вода, да се подсушат и да се намажат с мед, след което да се покрият с лист от сурово зеле и да се превържат с бинт. Процедурата продължава половин час. След няколко превръзки с мед и зеле кожата ще омекне. Краката трябва да се обуват добре и да се пазят от простуди.

4. Да се използват успокояващи растения за арома- терапия: дилянка, роза, джоджен, мента, лавандула и др.

5. Да се пият чайове от билки, успокояващи нервната система: жълт кантарион, невен, коприва (брана през месец май), великденче, лайка, енювче, бял равнец, мащерка, мента, дилянка, маточина, хмел (шишарки), жълта иглика (горска), жълта комунига, слез, седефче и др.

6. Добре е в спалнята да има саксии със здравец, ре- зеда (бойка) и др. Да се спи на възглавници, напълнени с лавандула, със смесено сено от много растения, с папрат (без корените), дафинов лист, шишарки от хмел. Полезно за съня е и поставянето на 15-20 диви кестена в торбичка във вътрешността на възглавницата, за да не убиват. Те имат излъчване, което успокоява.

Препоръчителни лечебни билкови смеси за премахване на нервно-тревожни състояния, страх и безсъние:

1. Артъш (монголска хвойна) 5 г, дяволска уста 20 г, калуна 20 г, мента 5 г, корени от дилянка 10 г. Две супени лъжици от сместа се заливат в термос с половин литър вряла вода. Престояват 5 часа в него и се прецеждат. Пие се два пъти дневно по 1 супена лъжица в 16 и 20 часа. Цикълът на лечение е 20 дни, 10 дни се почива и може да се повтори.

2. Бял имел 10 г и по 15 г слез, маточина, градински чай, дилянка. Две супени лъжици от сместа се заливат в термос с 500 мл вряла вода. Престояват 2 часа и се прецеждат. Пие се по 1 супена лъжица два пъти дневно в 16 и 20 часа. Цикълът на лечение е 20 дни, 10 дни се почива и може да се повтори. 

Някои общи правила за укрепване на нервната система:

1. Да не се преяжда. 

2. Да се ляга за нощен сън най-малко 2 часа след вечеря.

3. Да се общува по-често с природата (туризъм, колоездене и др.).

4. Да се общува с хора, които ви действат успокояващо и да се избягват хората, които ви дразнят с поведението си или само с външността си.

5. Да се търкалят в ръката две медни топчета или два ореха (така се осъществява лечебен масаж на ръцете и на точките, свързани с вътрешните органи).

6. Да се прави утринна гимнастика на чист въздух.

7. Да се избягват конфликти вкъщи, в магазините, превозните средства, учрежденията, на работното място и на улицата. Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА