Стерилитет (Безплодие)

Безплодието е невъзможност за зачеване след 1 година неуспешни опити, при редовен полов живот, без използване на предпазни средства. Възможностите за забременяване се променят в зависимост от възрастта, начина на живот или при медицински проблеми. Необходимо е да се направят изследвания, за да се установи причината: хормонални изследвания и изследвания на проходимостта на маточните тръби на жената, спермограма на мъжа и др. Безплодието засяга единия и/или двамата партньори. При около 40% от случаите причината е при мъжа, при около 40% - при жената и при около 20% проблемът не може да бъде изяснен или засяга двамата.

Общи препоръки:

1. Хранене:

А. Консумация на зелени листни зеленчуци (маруля, спанак, лапад), броколи, карфиол, зеле;

Б. Използване на растителни мазнини; приемане на маслини, ядки;

В. Препоръчителни храни за жени - морски дарове, бобови култури, плодове (особено ананас, малини, грейпфрут) и зеленчуци;

Г. Препоръчителни храни за мъже - картофи (не пържени), задушени меса или

приготвени на грил, плодове и зеленчуци, всички пълнозърнести храни;

Д. Избягване консумацията на захар и захарни изделия, нишесте, преработени млечни продукти (топено масло и сметана); прекалената употреба на зърнени храни.

2. Прием на вода и течности - около2,5-3 л дневно.

3. Контролиране нивото на инсулина при жените.

4. Умерени физически упражнения и екскурзии.

5. Достатъчен нощен сън и почивка.

6. Спиране или намаляване на тютюнопушенето и консумацията на алкохол.

7. Избягване и намаляване на стреса и на отрицателните емоции.

8. Отчитане на рисковите фактори от работната и околната среда и предприемане на мерки за намаляването им.

Рецепти от народната медицина:

1. Смесват се добре по 100 г розмарин и великденче и 50 г вратига. Три супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряла вода. Киснат в нея през нощта и сутринта се прецеждат. Приема се по 200 мл преди всяко ядене.

2. Смесват се добре по 100 г великденче, широко- лист живовляк и маточина. Три супени лъжици от сместа се поставят в термос и се заливат с 3 чаши вряла вода. Киснат в нея през нощта и сутринта се прецеждат. Приема се в равни части три пъти дневно преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта.

3. Смесват се две супени лъжици бял равнец и 1 супена лъжица живовляк и се заливат с половин литър вода. Вари се 10 минути. Приема се в равни количества три пъти дневно, 15 минути преди всяко ядене.

4. Смесват се в равни части хвощ, невен, жълт кантарион и дяволска уста. Три супени лъжици от билковата смес киснат 20 минути във вряла вода. Прецежда се и се пие като чай през деня.

5. Двайсет грама корени от гръмотрън се варят в 1 л вода, докато остане половината от водата. Отварата се приготвя вечер, корените престояват във водата през нощта и сутринта се прецеждат. Приема се по 1 винена чаша дневно преди ядене. Курсът на лечение е 40 дни.

6. Две супени лъжици шушулки от клинавче се накисват за 10 минути в 600 мл вряла вода и се прецеждат. Приема се по 150 мл три пъти дневно преди всяко ядене и още веднъж късно вечерта.

7. Смесват се по 300 мл ракия, зехтин и мед, по 10 г смелен черен пипер, медицинска дъвка, канела и карамфил (подправка) на прах. Приема се по 1 супена лъжица вечер от двамата партньори.

8. Препоръчва се и пиене на сок от нар, както и на половин литър чай от коприва дневно. Стомашни киселини Стомашните киселини представляват усещане за парене в горната част на корема и зад гръдната кост в резултат от връщане на стомашен сок в хранопровода.

Обща препоръка:

За неутрализация на стомашните киселини да се ядат по-често моркови и да се пие пресен сок от моркови.

Рецепти от народната медицина:

1. В продължение на 14 дни всяка сутрин, 30 минути преди закуска, да се изпива по 200- 250 мл пресен сок от картофи.

2. Закуска или вечеря със сварена елда (гречка) до премахване на киселините.

3. Заличат се зрънца от елда до тъмнокафяв цвят, смилат се на брашно и се пресяват. Приемат се 3-4 пъти на ден в съвсем малко количество - на върха на ножа, до преминаване на киселините.

4. Счукват се на прах черупките на две кокоши яйца и се пресяват. Една четвърт от тази прах се смесва с една чаена лъжичка лимонов сок. Приема се два пъти дневно един месец през пролетта и един месец през есента.

5. След ядене се сдъвкват и изяждат 3-4 зърна суров грах.

6. Сутрин и вечер, 30 минути преди ядене, се изпива по една чаша чай от бял равнец. Приготвя се от една чаена лъжичка от билката, която се залива с 200-300 мл вряла вода, кисне в нея само 3 минути, прецежда се и се изпива на глътки след малко охлаждане. Да не се подслажда.

7. Сутрин и вечер преди ядене се изпива една чаша чай от синя тинтява. Приготвя се от една супена лъжица от билката, която се залива с 200-250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути, прецежда се и се изпива без подслаждане, след като се охлади.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА