Старчески петна

Обикновено след 50-60 годишна възраст по кожата на хората се появяват кафяви петна. Те се дължат на продължителното излагане на ултравиолетово лъчение, което уврежда пигментните клетки на кожата (наречени меланоцити) и уврежда кафявото вещество меланин.

Общи препоръки:

1. Избягване на прекалено излагане на слънчева светлина.

2. Използване на предпазни козметични кремове.

3. Прием на антиоксиданти: витамин С, витамин Е, бетакаротин, селен и др.

Рецепти от народната медицина:

1. Мазане на засегнатите участъци с памуче, напоено с рициново масло.

2. Приготвяне на смес от пресен лимонов сок и суроватка от избито мляко и нанасяне върху засегнатите участъци. Могат да се нанасят и поотделно.

3. Избелване на петната със смес от лимонов сок и розова вода с последващо намазване на кожата с подходящ крем за овлажняване.

4. Две супени лъжици настъргани корени от хрян се заливат с четири супени лъжици прясно мляко и се сваряват 2-3 минути на слаб огън. След като изстине, сместа се нанася внимателно на поразените участъци и се оставя да изсъхне. След това кожата се измива, подсушава се и се намазва с крем.

5. Една супена лъжица настъргано захарно цвекло и една супена лъжица от билката сладък корен се заливат с 4 лъжици прясно мляко и се сваряват 2-3 минути на слаб огън. Когато изстине, сместа се нанася на поразените участъци и се оставя да изсъхне. След това кожата се измива, подсушава се и се намазва с крем.

6. Смесват се равни количества кисело мляко и мед, разбъркват се и се нанасят върху засегнатите места. Сместа се оставя да изсъхне 30 минути и се измива. Не се нанася крем.

7. Мокрене на петната със спиртен извлек от змийско мляко и след подсушаване - намазване с мехлем от невен и свинска мас. 

Забележка: Процедурите се правят един или два пъти дневно до изчезване на петната.
Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни