Тютюнопушене

Вредата от тютюна се дължи на това, че съдържа силно отровното вещество - никотин. Нищожно количество от тази отрова за минута убива зайче, а по-голямо количество, попаднало в стомаха на човека, може да му нанесе огромни вреди и дори да го убие.

В помещенията, в които се пуши, и пушачите, и непушачите са застрашени от поглъщането на никотин при дишането. Особено тежки поражения никотинът нанася на малките деца.

Проблемът с тютюнопушенето е световен проблем.

Борбата с тютюнопушенето у нас е държавен проблем, но и всеки пушач трябва да го решава индивидуално в интерес на своето здраве и на здравето на децата и близките си. Тю- тюнопушенето е и значителен финансов проблем на съвременните семейства, в които много често всички пушат.

Най-тежките заболявалия в резултат на никотиновото отравяне са сърдечно-съдовите и белодробните.

Сърдечните инфаркти и белодробният рак са значително по-чести при пушачите. Народната медицина предлага на желаещите пушачи много средства за отказването от този порок. Трябва да се знае обаче, че без личното желание и участие на пушача този проблем не може да бъде решен. Всеки пушач от опит знае, че отказването на цигарите е по-възможно, отколкото намаляването на броя изпушени цигари на ден. Това е така, защото никотинът действа като наркотик и половинчатите решения са временни.

Общи препоръки на народната медицина към пушачите:

1. При събуждане сутрин изяжте една лъжица чист пчелен мед. След това изпийте чаша горещо мляко без захар.

2. През деня, когато ви се допуши, изяжте една прясна или изсушена кайсия, синя слива или изсмучете едно лукче (бонбон).

3. Половин час преди обяда и вечерята повторете изяждането на лъжица мед и изпиването на чаша мляко.

4. Пролетно време си направете пресен сок от листа на подбел, а през останала част от годината си направете настойка от подбел. Вечерта изсипете пет лъжици сухи листа от билката в емайлирана тенджера и ги залейте с един литър студена вода. Сутринта прецедете водния извлек и го налейте в стъклено шише. Три пъти дневно, на закуска, обед и вечеря изпивайте по една чаша месен бульон или чаша прясно мляко, като сипвате в чашата 2-3 чаени лъжички сок през пролетта или 2-3 супени лъжици от водния извлек през останалата част от годината.

5. Купете си корени от аир от билковите аптеки и ги надробете на малки парчета. Когато ви се допуши, дъвчете бавно и продължително време парченца от тези корени.

6. Нарежете на ситно мащерка (цветчета, листа и стебла) и си направете цигари от билката. Когато ви се допуши, запалете цигара от мащерка. Изгорете няколко пера или пух от птици, съберете пепелта и си завийте цигари от тютюн, като сипвате в тютюна по малко от този прах. И в двата случая ще се предизвика продължителна кашлица и главоболие, които ще доведат до отвращение към пушенето.

7. Цигарите се оставят до син камък в продължение на едно денонощие. Когато ги пушите след това, ще изпитате отвращение.

8. Сварете си чай от мащерка. Една чаена лъжичка от изсушената билка се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 5 минути и се прецежда. При всяко желание за пушене отпивайте от чая.

9. Десет грама изсушен плаун се залива с 200 мл вода и се вари на слаб огън 15 минути. Оставя се да изстине и се прецежда. Лечението с тази билка започва 3-4 дни след отказването на цигарите. Изпива се 75 мл от отварата и след 15 минути се запалва цигара. Десетина минути след това започва повръщане. След всеки пореден пристъп на повръщане се запалва отново цигара, за да се затвърди отвращението към тютюна.

Забележка:

1. Да се има предвид, че билката плаун съдържа отровния алкалоид селагин и дозата не трябва да се превишава!

2. Тази рецепта не се препоръчва за хора над 60 години.

3. Дозите да се измерват със спринцовка или с градуирана чаша (мензура)! Препоръчвам на всеки пушач, който е решил да се откаже от пушенето, да прочете внимателно съответните текстове от тритомната енциклопедия “Българска народна медицина“ на най-добрия български природолечител Петър Димков: Том I: „Пушенето на тютюн - вреда и отвикване“ - стр. 353-356; „Отравяне с тютюн“ - стр. 160. Страниците са посочени по изданието от 1977 г.

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Миома на матката

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Напикаване при възрастни