Шипове

Шиповете се появяват по-често с напредване на възрастта.

Причини: статична поза при работа, спортни травми, простудни заболявания. Признаци: зависят от локализацията на шиповете.

При шипове на врата оплакванията са от сутрешна скованост на врата, главоболие, световъртеж и болки в шийната област.

При други локализации има болки в колянната става, тазобедрената става, гръбначния стълб, рамото, до слабост и изтръпване на крайниците.

Рецепти от народната медицина:

   1. Засегнатите участъци се намазват с мед, върху който се залепват изсушени листа от тютюн или ситен тютюн от разрязани цигари. Върху тях се прави превръзка, която се държи, докато медът се поеме от кожата и сместа изсъхне. При нужда се повтаря няколко пъти.

   2. Горещи бани на краката или ръцете с един килограм прясна овесена слама, сварена в една кофа вода в продължение на 10 минути. Баните продължават 30 минути.

   3. Увиване на болните стави със свежи листа от репей, като гладката им страна се поставя върху кожата. Още по-добре действат запарени корени от репей, стрити на каша, намазана на кърпа и залепена на болното място. Превръзката се държи 2 часа, след което болните места сеувиват, за да са топли (и се обуват топли чорапи за през нощта при шипове на ходилата).

   4. Пиене на отвара от 1 супена лъжица надробени корени от репей, варени 30 минути на водна баня в 250 мл вода и прецедени. Дозата се разпределя на три части и се пие 30 минути преди всяко ядене. Вместо да се варят, същата доза ситно надробени и счукани в хаванче корени могат да се заливат от вечерта с 250 мл преварена и охладена вода, в която се захлупват в тенджера до сутринта. Прецеждат се и се пие по една трета, 30 минути преди всяко ядене.

   5. Мазане на болните места с мехлем от корени от репей три пъти дневно. Приготвя се от 4 супени лъжици ситно надробени и смелени корени от репей, които се варят в 1 един литър вода, докато водата остане половин литър. Отварата се прецежда и се съхранява в хладилник.

Мехлемът се приготвя от 1 лъжица затоплена отвара и 4 лъжици загрято краве масло, които се размесват добре и се изсипват в бурканче. 6. Компреси на болните места със загрети на пара свежи брезови листа.

Компресите се държат три пъти дневно по 2 часа или се правят преди лягане и остават през цялата нощ.

7. Мазане на болните места с мехлем от 400 г стопена свинска мас и 40 г брашно от синапено семе, разбъркани добре. След поемане на мехлема от кожата, болните места се загряват с кърпи, потопени във вряла вода и изцедени след това.

8. Разтриване на болните места с чист бензин 3 пъти дневно, с шведска горчивка или със спиртен извлек от кализия.

9. Разтриване на болните места с ябълков оцет, а след изсъхване на кожата - с йоден разтвор. Когато и йодът изсъхне, на болното място се поставя сребърна монета или пластинка от сребро и се превързва добре е бинт.

Процедурите се правят преди лягане, а превръзката се оставя през цялата нощ.

10. Сутрин, обед и вечер, 30 минути преди ядене се поглъща по една лъжица мед с едно парченце чист бял тамян колкото лещено зърно, увито в топче от хляб (за да не се докосват зъбите, тъй като емайлът им се разрушава от съприкосновението е тамяна). След това се изпива 1 чаша чай от 1 чаена лъжичка коприва, която се залива с 250 мл вряла вода, кисне в нея 3 минути и се прецежда.

11. Два часа след всяко ядене се изяжда една супена лъжица смес от 500 г пчелен мед или глюкоза, 3 големи лимона, смелени заедно е корите, без семките и 10 г валерианова тинктура.

12. Мазане на болните места с мехлем от черен оман. Приготвя от 200 г свинска мас и 200 г изсушени корени от билката, които се надробяват и смилат на брашно. Маста се загрява в тенджера, в нея се изсипва брашното от черен оман и се вари 5 минути на слаб огън, като постоянно се разбърква с дървена лопатка или лъжица. Тенджерата се сваля от печката и се оставя затворена за 24 часа. След това се загрява отново и мехлемът се прецежда и налива в малки бурканчета е капачки. Съхранява се в хладилник.

Болните места се намазват с мехлема три пъти дневно. 

Рецепта от китайската народна медицина:

Състав: в малко стъклено бурканче, затварящо се добре с капачка на винт, се затварят 3 големи глави чесън, обелени и смелени или нарязани на ситно и счукани на каша, 1 супена лъжица морска сол, счукана или смелена на прах и по 1 супена лъжица свинска мас, газ за осветление и йодна тинктура (4-5%) от аптеката. Бурканчето се затваря добре и се съхранява в хладилник. Употреба: Лечението на шиповете се извършва чрез силно загряване на двете чувствителни точки, свързани с централната нервна система и с опорно-двигателния апарат, посочени на схемата. Те се намират в задната част на ходилата, точно в средата на петите. Тези точки се загряват и на двете пети. Компресът се състои от две лепенки от лейкопласт, поставени на кръст под парче найлон с размери около 20x20 см, върху което се поставя парче от няколко слоя марля или парче памучен плат. В средата на марлята се поставя 1 чаена лъжичка от сместа, която преди употреба задължително се разбърква добре. С помощта на лъжичката сместа се разстила и се заглажда, докато стане с размер на 1 метален лев. Кракът се поставя на компреса, така че чувствителната точка да попадне върху сместа. Лепенките се залепват към петите и краката се обуват с чорапи до сутринта.

Чувствителна точка, която се загрява 7 J \ ■

Лейкопласт (залепващият слой е отгоре) Найлон Марля Лечебна смес

Компреси се правят на двете пети, независимо къде се намират шиповете, всяка трета вечер преди лягане и се преспива с тях. Сутринта компресите се свалят, краката се измиват с топла вода, подсушават се и се пазят от простуда. Две нощи след това се прави почивка. На третата нощ компресите се правят отново с прясна смес. Обикновено сместа стига за 10-15 процедури или за 30-45 дни. В повечето случай болките изчезват за 3 седмици, но процедурите се правят до изчерпване на сместа. При по-тежки случаи процедурите могат да се повторят един или два пъти, като се прави почивка от 10 дни между курсовете на лечение. ВНИМАНИЕ! В магазините се продава газ за осветление, която не е истинска. Тя е чисто бяла и мирише на ацетон (на разредител за лакове и бои). Истинската газ за осветление е слабо жълта и мирише на нефтопродукт. Първата газ е негодна за лечение на шипове! За лечение на шипове трябва да използвате истинска газ или пречистен керосин (гориво за самолетни двигатели). 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Владимир Бошнаков МОЯТ ОПИТ В НАРОДНАТА И В ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА книга PDF

Миома на матката

ВЪВЕДЕНИЕ В НАРОДНАТА И ПРИРОДНАТА МЕДИЦИНА